Aflevering 1984: Zoeken Naar Hoop In Naargeestige Tijden (Nawoord Met Beatrice De Graaf, Rik Torfs En Matteo Van Den Brink)

1984: zoeken naar hoop in naargeestige tijden (nawoord met Beatrice de Graaf, Rik Torfs en Matteo van den Brink)
· Aflevering van de podcast: Boekenclub

Met historicus Beatrice de Graaf, Vlaamse intellectueel Rik Torfs en filosoof Matteo van den Brink. De roman 1984 van George Orwell komt uit 1949 maar is actueler dan ooit. We praten dan ook over de vraag: wat zegt dit boek over onze tijd? Orwell schetst een naargeestige wereld, een staat die gebukt gaat onder een totalitair regime. Hoofdpersoon Winston Smith probeert zo lang mogelijk verzet te bieden. 'Ik moest denken aan Navalny, die tot zijn dood tegen het regime van Poetin streed', zegt Beatrice de Graaf. De Graaf en Torfs botsen stevig als het gaat om de rol van de vrouw in 1984. Volgens De Graaf zit er 'misogynie', vrouwenhaat, in het boek. 'Vrouwen worden beschreven als dikke merries.' Torfs vindt juist dat Julia, met wie Winston een relatie heeft, veel sterker is dan hij. Bovendien genoot hij van de erotische passages. 'De liefde wordt getoond in een lichamelijkheid zonder veel woorden, omdat daar geen ruimte voor is. Dat deed mij veel.' Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Boekenclub

Boekenclub

Gemaakt door: Nederlands Dagblad Eerste aflevering: 28/02/2024

De podcast Boekenclub heeft in totaal 4 afleveringen

Vorige aflevering

Vanaf 27 februari: de Boekenclub

Vanaf 27 februari: de Boekenclub

Maker: Nederlands Dagblad Datum: 21/02/2024

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

1984: zoeken naar hoop in naargeestige tijden (nawoord met Beatrice de Graaf, Rik Torfs en Matteo van den Brink)

Boekenclub · 27-02-2024

00:00 1:03:11