Bitcoin blijft voorlopig hangen in een zijwaarts patroon. De koers beweegt zich al weken tussen de 75.000 en 86.000 dollar en lijkt daarmee gevangen in een relatief smalle bandbreedte van iets meer dan tien procent. Vergeleken met andere financiële markten bevindt Bitcoin zich daarmee in een soort middenpositie: het doet het iets beter dan aandelen, maar blijft duidelijk achter bij de prijsontwikkeling van goud. Ook altcoins laten weinig beweging zien, al zijn er enkele uitzonderingen. Solana stijgt dankzij het vooruitzicht op een ETF in Canada, terwijl Ethereum juist stevig terrein verliest.
Die zwakte van Ethereum komt ook duidelijk naar voren bij de beursgenoteerde beleggingsfondsen. De best presterende ETF op de Amerikaanse beurs van 2025 tot nu toe is de MIN 2x ETHER-ETF, een hefboomproduct dat inzet op een daling van Ethereum. Zulke instrumenten zijn relatief obscuur, maar presteren juist goed in dalende markten. Dat uitgerekend dit product de lijst aanvoert, zegt veel over het negatieve sentiment rond Ethereum. Die malaise wordt verergerd door geopolitieke spanningen, waaronder de aanhoudende handelsoorlog onder voormalig president Trump.
Ondertussen probeert de Ethereum-gemeenschap wel degelijk stappen te zetten. De Ethereum Foundation heeft een externe adviesraad samengesteld om het netwerk weer op koers te krijgen. Opvallend is dat die raad bestaat uit prominente leden uit de gemeenschap, waaronder pseudonieme Twitter-gebruikers als ‘Mashbean’ en ‘DystopiaBreaker’. Zij geven informeel advies over de koers van een netwerk dat zo'n 190 miljard dollar waard is. Ook zijn er wijzigingen in het leiderschap en investeert de Foundation actiever in Decentralized Finance-projecten die bovenop Ethereum gebouwd zijn. Maar beleggers lijken weinig geduld te hebben en wachten op tastbare resultaten.
Verder is er opmerkelijk nieuws uit El Salvador, het land dat in 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde. Op dit moment functioneert bijna 90 procent van de geregistreerde Bitcoinbedrijven daar niet. Dat blijkt uit een controle op naleving van de anti-witwaswetgeving, uitgevoerd door de centrale bank. Van de 181 bedrijven zijn er slechts 20 daadwerkelijk operationeel. De rest is inactief, niet-compliant of alleen op papier actief. Daarmee lijkt de praktijk ver af te staan van het ambitieuze imago dat president Bukele voor ogen had. Deze week in de Cryptocast Een nieuwe aflevering in onze serie met Deep Dives. Deze keer proberen we een vrij essentiële vraag te beantwoorden: wat kán je nu eigenlijk met crypto. Hartstikke leuk, al die coins, netwerken en tokens, maar hebben die ook nut? Er is héél veel onzin op de cryptomarkt, maar er zijn ook echt nuttige toepassingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de stablecoins, een markt van meer dan 200 miljard dollar. En in de toekomst kan er nog veel meer. Leuke aflevering met Veronique Estié en Bert Slagter. Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast See omnystudio.com/listener for privacy information.
Gemaakt door: BNR Nieuwsradio Eerste aflevering: 25-09-2022
De podcast Crypto Update | BNR heeft in totaal 261 afleveringen
Maker: BNR Nieuwsradio Datum: 10-04-2025
Maker: BNR Nieuwsradio Datum: 24-04-2025
Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.