Aflevering Crypto Update: Oeps! De Bitcoinreserve Van De Vs Blijkt Veel Minder Groot Dan Gedacht

· Aflevering van de podcast: Cryptocast | BNR

De prijs van Bitcoin is weer flink gestegen en lijkt een nieuwe fase van de bullmarkt in te luiden. Begin deze week piekte de koers op 123.000 dollar en hoewel de munt iets terugzakte, was het herstel snel. Dat duidt op stevige vraag en weinig geduld bij kopers. Ook altcoins profiteren mee: Ethereum steeg 20 procent, XRP 25 procent, Dogecoin 17 procent en Solana 10 procent. Kleinere tokens lieten stijgingen tot wel 75 procent zien. Veel van die stijging lijkt speculatief, maar het laat vooral zien dat beleggers weer risico durven nemen.

De Amerikaanse crypto-ETF’s varen ook wel bij het positieve sentiment. Bitcoinfondsen zagen een dagelijkse instroom van honderden miljoenen. Marktleider BlackRock bezit inmiddels meer dan 720.000 Bitcoin, goed voor ongeveer 80 miljard dollar. Opmerkelijk is dat het bedrijf meer verdient aan zijn Bitcoinfonds dan aan de S&P500-ETF, een van de grootste beleggingsproducten ter wereld. Ook de Ethereum-ETF’s laten eindelijk leven zien: met een nieuwe instroompiek staat het totaal aan beheerd vermogen nu op 11 miljard dollar.

Tegelijkertijd is het ‘cryptoweek’ in het Amerikaanse congres, met stemmingen over drie wetsvoorstellen. De CLARITY-act moet helderheid geven over welke tokens onder effectenwetgeving vallen, de ANTI-CBDC-act moet een digitale dollar vanuit de overheid definitief blokkeren, en de GENIUS-act regelt het juridische kader voor stablecoins. Over die laatste wet ontstond tumult. Een groep MAGA-republikeinen verzette zich tegen de wet omdat zij vreesden dat de centrale bank alsnog een eigen stablecoin zou kunnen uitbrengen. Na een gesprek met Donald Trump draaiden elf van de twaalf zich echter om, waardoor de wet nu alsnog op voldoende steun kan rekenen.

De Amerikaanse cryptosector bereidt zich ondertussen voor op de tussentijdse verkiezingen van 2026. In de vorige campagne gaven belangengroepen als Fairshake honderden miljoenen aan zowel Republikeinse als Democratische kandidaten. Inmiddels is er weer een oorlogskas van 141 miljoen dollar opgebouwd, mede dankzij een donatie van Coinbase. De sector lijkt dus opnieuw stevig in te zetten op politieke invloed.

Tot slot blijkt dat de Verenigde Staten geen 200.000 maar slechts 29.000 Bitcoin in bezit hebben. Dat kwam aan het licht na een openbaarmakingsverzoek van een journalist. Trump had eerder aangekondigd die strategische reserve te willen behouden. De vraag is nu of hij zal proberen de ontbrekende munten alsnog aan te kopen.

Bitcoin noteerde woensdagavond warrempel een nieuwe recordkoers: iets boven de 112.000 dollar. Inmiddels is de koers iets teruggezakt. Opvallend is dat daar geen échte retailhype omheen hangt. De vraag naar Bitcoin lijkt vooral te komen van bedrijven die massaal bitcoin inslaan voor op hun balans. Opmerkelijk is de aankoop van 70 miljoen dollar aan Bitcoin door designplatform Figma – zonder grote aankondiging of ronkend persbericht. Het lijkt steeds normaler te worden voor Amerikaanse bedrijven om in Bitcoin te stappen. Ethereum en XRP boekten deze week een winst van zo’n 10 procent.

In Europa heeft de Spaanse grootbank BBVA een primeur. Als eerste grote Europese bank lanceert het een crypto-platform voor klanten. Via de bankapp kunnen gebruikers nu Bitcoin en Ethereum kopen en bewaren. De stap volgt na eerdere experimenten in Turkije en Zwitserland en betekent dat BBVA zich in eigen land profileert als koploper op het gebied van digitale assets. De bank spreekt de ambitie uit om in de toekomst ook stablecoins, getokeniseerde obligaties en fondsen aan te bieden. De Europese cryptowetgeving, bekend als MiCAR, speelt hierbij een belangrijke rol. Omdat banken als BBVA al onder streng financieel toezicht staan, kunnen ze relatief eenvoudig instappen. In Nederland blijft het vooralsnog stil: alleen Bunq biedt crypto aan, al zijn de kosten daar relatief hoog.

Verder viel er iets bijzonders te zien op het Bitcoin-netwerk: een oude wallet met tachtigduizend Bitcoin, ter waarde van zo’n 8 miljard dollar, werd na meer dan een decennium weer actief. De munten dateren uit 2011, toen Bitcoin nog een nicheproject was. Op sociale media wordt gespeculeerd dat deze coins in handen zijn van Roger Ver, ook wel bekend als 'Bitcoin Jesus'. Hij raakte in ongenade na een scheuring binnen de bitcoingemeenschap en zit momenteel vast in Spanje wegens belastingontduiking. De munten lijken niet direct richting een beurs te zijn gestuurd, wat erop wijst dat ze vooralsnog niet verkocht worden. Mogelijk zijn ze enkel verplaatst naar een veiliger en nieuwer type adres.

Deze week in de Cryptocast Een gesprek met Ramon Korpel, over zijn project Bitcoin Babies. Hij steunt een groep moeders in Kenia met iedere week een kleine hoeveelheid bitcoin, terwijl hij hen én lokale ondernemers wat bijbrengt over de digitale munt. En hij gebruikt daarvoor het lighting network, de supersnelle tweede laag bovenop bitcoin. Co-host is Jacob Boersma.

Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast See omnystudio.com/listener for privacy information.

Speelgoedwinkel
Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

Gemaakt door: Cryptocast Eerste aflevering: 24-03-2022

De podcast Cryptocast | BNR heeft in totaal 763 afleveringen

Vorige aflevering

Soortgelijke podcasts

Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.

Crypto Update: Oeps! De bitcoinreserve van de VS blijkt veel minder groot dan gedacht

Cryptocast | BNR · 17-07-2025

00:00 00:06:18