Aflevering Dtl S8a13 Toezicht Op Algoritmes - Waakhond Of Geleidehond: Een Verhelderende Kijk Op Ai-Regulering

DTL S8A13 Toezicht op Algoritmes - Waakhond of Geleidehond: Een Verhelderende Kijk op AI-Regulering
· Aflevering van de podcast: De Dataloog

In deze intrigerende aflevering van De Dataloog duiken we diep in de wereld van AI-toezicht en -regulering. We verlaten de gebaande paden en begeven ons in het hart van Den Haag, waar we de kans krijgen om te spreken met sleutelfiguren van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Verwacht geen stoffige ambtelijke discussie; deze aflevering is verrassend levendig en verhelderend. Gerald Hopster van AP en Jasper Kars van BZK, twee vooraanstaande experts op het gebied van AI-regulering, delen hun inzichten en visies op een manier die zowel informatief als toegankelijk is. Ze ontkrachten mythes over AI, bespreken de risico's en kansen van generatieve systemen, en belichten hoe AI-toezicht zich heeft ontwikkeld en aangepast aan de snel veranderende technologische landschap. Deze aflevering gaat verder dan alleen theorie. We krijgen praktische voorbeelden en concrete tips over hoe Nederlandse burgers en ondernemers veilig kunnen omgaan met AI-algoritmes en hoe zij AI-toepassingen kunnen ontwikkelen. De discussie belicht ook de noodzaak van automatisering in maatschappelijke taken en de uitdagingen die daarbij komen kijken, vooral in gemeentelijke contexten. Een fascinerend aspect van deze aflevering is de uiteenzetting van de rolverdeling tussen BZK en AP. Terwijl BZK zich richt op beleid en kaders, focust AP op controle en biedt het handvatten voor de juiste toepassing van AI. We ontdekken hoe deze organisaties samenwerken om zowel beleid als praktische tools te ontwikkelen, zoals een implementatiekader en het algoritme register, om toezicht op AI en algoritmes te optimaliseren. Deze aflevering is niet alleen een must-listen voor tech-enthousiastelingen en professionals in het veld, maar ook voor burgers die meer willen begrijpen over hoe AI hun leven beïnvloedt en hoe toezicht op AI wordt uitgevoerd. Het is een essentiële bijdrage aan de serie van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC), die licht werpt op de cruciale vraag: zijn deze organisaties waakhonden of geleidehonden in de wereld van AI-toezicht? De Dataloog is de onafhankelijke Nederlandstalige podcast over data & kunstmatige intelligentie. Hier hoor je alles wat je moet weten over de zin en onzin van data, de nieuwste ontwikkelingen en echte verhalen uit de praktijk. Onze hosts houden het altijd begrijpelijk, maar schuwen de diepgang niet. Vind je De Dataloog leuk? Abonneer je op de podcast en laat een review achter.

De Dataloog

De Dataloog

Gemaakt door: Jurjen Helmus | Walter van der Scheer | Lex knape | Harm Bodewes |Sander Hulsman | Eerste aflevering: 29/03/2022

De podcast De Dataloog heeft in totaal 237 afleveringen

Vorige aflevering

DTL S8A12 - Hybride AI: Wanneer mens en machine samenwerken

DTL S8A12 - Hybride AI: Wanneer mens en machine samenwerken

Maker: Jurjen Helmus | Walter van der Scheer | Lex knape | Harm Bodewes |Sander Hulsman | Datum: 24/11/2023

Volgende aflevering

DTL S8A14 - Primavera Het hoe en waarom van data-gedreven onderhoud

DTL S8A14 - Primavera Het hoe en waarom van data-gedreven onderhoud

Maker: Jurjen Helmus | Walter van der Scheer | Lex knape | Harm Bodewes |Sander Hulsman | Datum: 04-12-2023

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

DTL S8A13 Toezicht op Algoritmes - Waakhond of Geleidehond: Een Verhelderende Kijk op AI-Regulering

De Dataloog · 01-12-2023

00:00 00:45:29