Aflevering #16 - 'We Zijn Juist Te Weinig Geïndividualiseerd, We Moeten Enkeling Worden'. Met Existentiefilosoof Timo Slootweg

#16 - 'We zijn juist te weinig geïndividualiseerd, we moeten enkeling worden'. Met existentiefilosoof Timo Slootweg
· Aflevering van de podcast: De RotterdamRijker Podcast

In deze aflevering gaat Gert Weerheim in gesprek met de tegendraadse denker Timo Slootweg. Volgens Slootweg zitten we gevangen in het rationalisme. Dat is de levenswijze van het ‘hebben’ in plaats van die van het ‘zijn’. Volgens Timo Slootweg gaat dat ten koste van zingeving. Geïnspireerd door Nietzsche en Kierkegaard neemt hij het op voor een andere levenshouding: één die meer recht doet aan de tragische aspecten van het leven. Dat vraagt ook een andere, meer dichterlijke taal. Ook plaatst Slootweg vraagtekens bij de veelgehoorde diagnose dat we teveel geïndividualiseerd zijn, en onszelf meer moeten beschouwen als onderdeel van een collectief. Volgens Slootweg moeten we juist meer individu worden, meer daadwerkelijk persoon zijn. We moeten enkeling geworden zijn, vrij. Pas dan kunnen we werkelijk onderdeel van een gemeenschap zijn, en ik-jij verhoudingen aangaan. Daardoor komt zingeving tot bloei. Timo Slootweg is rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden, waar hij werkzaam is als universitair hoofddocent. Recent verscheen van hem het boek ‘Langs tragische einders. Verkenningen in de esthetica van moraal en recht'. Bestellen: https://gompel-svacina.eu/product/langs-tragische-einders/. De Zingevingspodcast is een initiatief van RotterdamRijker. RotterdamRijker is hét platform voor zingeving voor professionals in Rotterdam. Wij willen Rotterdam rijker maken. ?www.rotterdamrijker.nl?.

De RotterdamRijker Podcast

De RotterdamRijker Podcast

Gemaakt door: De RotterdamRijker Podcast Eerste aflevering: 17/04/2022

De podcast De RotterdamRijker Podcast heeft in totaal 20 afleveringen

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

#16 - 'We zijn juist te weinig geïndividualiseerd, we moeten enkeling worden'. Met existentiefilosoof Timo Slootweg

De RotterdamRijker Podcast · 26-06-2023

00:00 01:06:20