Aflevering Recordvangst Cocaïne In 2023: ‘Het Verdienmodel Zit In Het Verbod’

Recordvangst cocaïne in 2023: ‘Het verdienmodel zit in het verbod’
· Aflevering van de podcast: De Taghi Podcast

In Nederland en Belgie werd in 2023 een recordhoeveelheid cocaine onderschept, met een straatwaarde van 4 miljard. Toch waren er weinig liquidaties dit jaar. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts leggen uit hoe dat zit.

Er werd in Nederland 60.000 kilo onderschept, en in Belgie 116.000. Met een straatwaarde van 22.000 euro per kilo gaat het om een straatwaarde van 4 miljard euro.

Wouter Laumans: “De hoeveelheid in beslaggenomen coke neemt toe, maar de liquidaties nemen af. Iemand uit het milieu zei me, geweld is slecht voor de handel. Dat is de overtuiging: als je mensen dood gaat lopen schieten maak je alle opsporingsinstanties wakker.”

Paul Vugts: “Maar het geweld is niet weg. We zien wel veel explosies, die worden gebruikt om mensen onder druk te zetten, en ook veel ontvoeringen.”

De schatting is dat van alle cocaïne die via de havens binnenkomt zo’n 20 procent worden tegengehouden.

Paul: “Je kan ook zeggen, er gaat veel door. 8000 kilo is de grootste partij die gepakt is. Dat is zo veel geld waard. Maar als een criminele organisatie 8 ton op één boot zet, gaan ze er wel vanuit dat de kans heel groot is dat het transport er doorheen komt.”

Launmans: ‘Het verdienmodel van de handel zit niet in de aard van het product, het zit in het verbod. De enorme verdiensten en de geweldsketen komt voort uit het feit dat het illegale substantie is. Daar zit het verdienmodel.”

Verder in deze aflevering: corrupte douanebeambten, hotelcontainers voor drugsuithalers, de Zuidas, legalisering en een lesje economie. Parool Misdaadpodcast Live De Parool Misdaadpodcast gaat naar het theater. Onder leiding van Corrie Gerritsma vertellen Wouter Laumans en Paul Vugts hoe het is om misdaadjournalist te zijn. Hoe zijn ze erin gerold, wat hebben ze de afgelopen 10 jaar meegemaakt, en is het eigenlijk gevaarlijk om misdaadjournalist te zijn? De aftrap is op 15 maart in theater De Meervaart. Kaarten zijn verkrijgbaar via parool.nl/live. Support the show: https://www.kiosk.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

De Taghi Podcast

De Taghi Podcast

Gemaakt door: DPG Media Eerste aflevering: 30/06/2020

De podcast De Taghi Podcast heeft in totaal 66 afleveringen

Volgende aflevering

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

Recordvangst cocaïne in 2023: ‘Het verdienmodel zit in het verbod’

De Taghi Podcast · 25-01-2024

00:00 00:35:52