Aflevering Doremifasol #3: Michael Praetorius En De Late Renaissance

DoReMiFaSol #3: Michael Praetorius en de late Renaissance
· Aflevering van de podcast: DoReMiFaSol: Nederlands Kamerkoor verkent Middeleeuwse toonladders met Paul Van Nevel

Het hexachord beperkte zich niet tot de Middeleeuwen. Michael Praetorius, die zich op het omslagpunt van de late Renaissance naar de vroege Barok bevond, schreef een zes-stemmig Magnificat waarin hij op maar liefst drie verschillende manieren deze toonladder verwerkte. Hoe? Dat vertelt Paul Van Nevel in deze aflevering van DoReMiFaSol! In DoReMiFaSol duikt het Nederlands Kamerkoor in de wereld van toonladders uit de Middeleeuwen. Dirigent en oudemuziekspecialist Paul Van Nevel geeft tekst en uitleg bij het bijzondere hexachord 'ut-re-mi-fa-sol-la': de basis voor de moderne Westerse toonladder zoals we die nu kennen. In deze online collegereeks neemt Van Nevel het koor mee in muzikale werken die enkel bestaan uit noten van het hexachord, en gaat hij met musicus en spreker Calmer Roos in gesprek over het belang en de ontwikkeling van deze zes noten. De serie is ook als videoserie te bekijken via nederlandskamerkoor.nl/doremifasol. Aflevering 3: Michael Praetorius en de late Renaissance Michael Praetorius Magnificat per omnes versus super ut re mi fa fa sol la Nederlands Kamerkoor Paul Van Nevel dirigent Calmer Roos presentator Deze serie is opgenomen in coronatijd in het Muziekcentrum Enschede. Audiotechniek en mastering: Arjan van Asselt.

DoReMiFaSol: Nederlands Kamerkoor verkent Middeleeuwse toonladders met Paul Van Nevel

DoReMiFaSol: Nederlands Kamerkoor verkent Middeleeuwse toonladders met Paul Van Nevel

Gemaakt door: Nederlands Kamerkoor Eerste aflevering: 04/09/2022

De podcast DoReMiFaSol: Nederlands Kamerkoor verkent Middeleeuwse toonladders met Paul Van Nevel heeft in totaal 6 afleveringen

Vorige aflevering

DoReMiFaSol #2: de genialiteit van Francesco Soriano

DoReMiFaSol #2: de genialiteit van Francesco Soriano

Maker: Nederlands Kamerkoor Datum: 09/09/2022

Volgende aflevering

DoReMiFaSol #4: het hexachord in Europa

DoReMiFaSol #4: het hexachord in Europa

Maker: Nederlands Kamerkoor Datum: 23-09-2022

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

DoReMiFaSol #3: Michael Praetorius en de late Renaissance

DoReMiFaSol: Nederlands Kamerkoor verkent Middeleeuwse toonladders met Paul Van Nevel · 16-09-2022

00:00 00:18:35