Aflevering Waarom De Geur Van Heineken-Bier Binnenkort Door Ai Bepaald Wordt

Waarom de geur van Heineken-bier binnenkort door AI bepaald wordt
· Aflevering van de podcast: Eyeopeners | BNR

In Nijmegen wordt gewerkt aan een lab waarin alle chemische experimenten door robots uitgevoerd worden. Met een kunstmatig intelligentie dat alle keuzes maakt. Zo'n robotlab zou niet alleen efficiënter zijn, het maakt chemische proeven mogelijk die door mensen nog nooit gedaan zijn.  Wat kunnen we allemaal onderzoeken in zo'n robotlab? Niet alleen onderzoekers, maar ook bedrijven staan te trappelen om te experimenteren met het AI en het robotlab. Zo wil Heineken de geur van alcoholvrije biertjes zo manipuleren dat het onderscheid met normale biertjes niet meer te maken is.  In deze aflevering zijn te gast: - Wilhelm Huck, hoogleraar fysische organische chemie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Wilhelm is de initiatiefnemer van het robotlab en legt uit waarom zo'n lab uniek in de wereld is. En wat kunnen we er allemaal gaan onderzoeken? - Eric Brouwer, senior onderzoeker en verantwoordelijk voor de kwaliteit en smaak van Heineken-bier. De geur is volgens Eric essentieel voor de smaak van een biertje. En die geur wil Eric in het robotlab gaan onderzoeken. Hoe gaat dat in zijn werk? - Jos de Keijzer, workflow architect bij Chemspeed Technologies. Dat bedrijf verzorgt de robots van het robotlab. Jos weet alles over die robots en legt uit wat ze kunnen. Hoe heeft AI invloed op de werking van de robots en wat zal er in de toekomst nog meer mogelijk worden? Over BNR Eyeopeners In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met verschillende gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot slim datagebruik én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten. Als podcast en op FM BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio. Redactie: Stijn Goossens See omnystudio.com/listener for privacy information.

Waarom de geur van Heineken-bier binnenkort door AI bepaald wordt

Eyeopeners | BNR · 16-02-2023

00:00 00:37:58