Aflevering Hilda Hebbelinck Vertelt Over Haar Vader Georges Hebbelinck: "De Gevangen Kwamen Meestal Ontmenselijkt Terug"

Hilda Hebbelinck vertelt over haar vader Georges Hebbelinck: "De gevangen kwamen meestal ontmenselijkt terug"
· Aflevering van de podcast: Helden van het Verzet

In Helden Van Het Verzet hoor je pakkende verhalen van gewone mensen die buitengewone dingen deden tegen de nazistisch bezetter. De verhalen worden gebracht tijdens Verzetscafés. De eerste ging op 30 maart in Gent door. Het tweede in Antwerpen op 24 mei, Brugge (20 september), Brussel (16 oktober), ...  Hilda vertelt het verhaal van haar vader Georges Hebbelinck (4/03/1916) Georges was een journalist, redacteur en auteur. Hoewel hij stamde uit een liberaal milieu, was hij in zijn jeugd zowel lid van de socialistische als van de communistische beweging. Hij nam deel aan de 18-daagse veldtocht, dook nadien onder in Brussel en werd vanaf 1940 lid van de verzetsgroep “Nieuwe Jeugd”. In 1943 werd hij aangehouden door de Gestapo. Hij werd eerst naar Breendonk en later naar Buchenwald gevoerd. Bevrijd op het einde van de oorlog zou hij zijn verdere leven lijden onder de gevolgen van de mishandeling daar. In zijn laatste, aangrijpende, roman De trein reed door het dal (1962) beschrijft hij zijn ervaringen in Buchenwald. Hij schreef al op 14 april 1945, slechts drie dagen nadat de gevangenen het kamp hadden overgenomen, een pas in 2023 gepubliceerde tekst over de laatste dagen van het concentratiekamp Buchenwald.  Meer informatie: www.heldenvanhetverzet.be Credits: Verteller: Hilda Hebbelinck Host: Dany Neudt Storytelling coach: Evita Nossent (Relaas) Locatie: Trefpunt Gent ism Masereelfonds Gent Productie: www.depodcastexpert.be

Helden van het Verzet

Helden van het Verzet

Gemaakt door: Dany Neudt Eerste aflevering: 22/07/2023

De podcast Helden van het Verzet heeft in totaal 3 afleveringen

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

Hilda Hebbelinck vertelt over haar vader Georges Hebbelinck: "De gevangen kwamen meestal ontmenselijkt terug"

Helden van het Verzet · 31-05-2023

00:00 0:24:33