Aflevering Radio: Abdelkader Benali Over Jan Janszoon, Julius Vermeulen, Mark Hollis (Talk Talk), Frans Hals En Hannes Meinkema

Radio: Abdelkader Benali over Jan Janszoon, Julius Vermeulen, Mark Hollis (Talk Talk), Frans Hals en Hannes Meinkema
· Aflevering van de podcast: Wat blijft

Al lang is Abdelkader Benali gefascineerd door Jan Janszoon, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakte in Noord-Afrika. Met de makers van Andere Tijden  dook Benali in zijn waanzinnige levensverhaal voor de vierdelige televisieserie Jan Janszoon, Piraat van de wereld. Haarlemmer Jan Janszoon verlaat zijn gezin, bekeert zich tot de islam en wordt piraat en handelaar in Europese tot slaafgemaakten, maar ook diplomaat, admiraal en gouverneur. In Noord-Afrika neemt hij een nieuwe naam aan, Mourad Raïs, en onder die naam zal hij naam en faam verwerven, maar ook angst en afkeer zaaien.  In Wat blijft praat Nicole Terborg met Abdelkader Benali over wat het verhaal van Janszoon voor hem betekent en hoe hij de 17e eeuwse kaper tot leven bracht. Verder in Wat blijft: aandacht voor het leven en werk van muzikant Mark Hollis en Frans Hals.  In het tweede uur en de podcastserie van Wat blijft volgt Fleur Jurgens het spoor terug van Hannemieke Stamperius. Stamperius publiceerde haar eerste boeken onder een mannennaam, Hannes Meinkema. Dat was geen toeval. In de boekwinkels van de jaren zeventig had je een stapeltje vrouwenliteratuur en een stapeltje mannenliteratuur. En alleen dat laatste werd serieus genomen door de literaire pers.  Ze werd beroemd met haar derde boek En dan is er koffie  (1976) en schreef sindsdien nog dertig boeken: over het kwaad en het disfunctionele gezin, over echtscheiding en alleenstaand moederschap. Thema's die raakten aan haar eigen leven zoals haar gewelddadige jeugd. Fleur Jurgens onderzoekt haar leven en werk met schrijver en emeritus-hoogleraar genderstudies Maaike Meijer, met vriendin  Esselien 't Hart en met pleegdochter Jowi Schmitz. Wat blijft na de dood van Hannemieke Stamperius? 

Wat blijft

Wat blijft

Gemaakt door: NPO Radio 1 / HUMAN Eerste aflevering: 02/07/2022

De podcast Wat blijft heeft in totaal 118 afleveringen

Vorige aflevering

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

Radio: Abdelkader Benali over Jan Janszoon, Julius Vermeulen, Mark Hollis (Talk Talk), Frans Hals en Hannes Meinkema

Wat blijft · 26-02-2024

00:00 01:54:56