Aflevering 3. Ai Verandert De Samenleving. Hoe Kijken De Makers Naar De Wereld?

3. AI verandert de samenleving. Hoe kijken de makers naar de wereld?
· Aflevering van de podcast: Welkom in de AI-fabriek | BNR

Chatbots zijn een rare uitvinding. Tegen een computer praten kan nuttig zijn. Maar met een computer praten, waar is dat goed voor? Die vraag wil ik beantwoorden. En dan ontkom je niet aan Alan Turing. De vader van mijn vakgebied - de informatica. Turing geloofde dat je een computer als intelligent moet zien, wanneer deze kan praten als een mens, en mét een mens.   Daarom bedacht hij in 1950 een experiment. The Imitation Game. Een test waarin een computer zich voor moet doen als mens. Het idee van de chatbot was geboren.   Maar, is taalvaardigheid wel een bewijs van intelligentie? Moderne chatbots als ChatGPT lijken te toveren met woorden, maar het beantwoorden een simpele vraag als “wat is het zevende woord in deze zin” gaat vaker fout dan goed. Laat dit niet juist zien dat Turing het mis had? En welk gevaar schuilt er in het geloof in de intelligentie van chatbots?   Daarover ga ik in gesprek met Felienne Hermans, hoogleraar Computer Science Education aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Felienne weet als geen ander hoe informatici denken, en in welke valkuilen wij stappen.  We starten ons gesprek bij een zorg die ze eerder in de Volkskrant uitte. Om te citeren: Wilt u 50 euro extra betalen voor een mens? Toets 1.   Shownotes: 

  • Turings paper waarin hij The Imitation Game introduceert  
  • The Guardian over de zoektocht naar mechanisch leven (incl. de mechanische poepende eend van De Vaucanson)   Felienne raadt aan: 
  • Het boek Teaching Machines van Audrey Waters 
  • De nieuwsbrief Computer Things van Hillel Wayne     Ben je nog niet klaar met dit onderwerp, lees dan zeker de zes essays die ik voor deze podcast schreef in Trouw. Ze worden vanaf oktober 2023 gepubliceerd in de krant en op trouw.nl/welkomindeaifabriek.   Welkom in de AI-Fabriek is een podcast van BNR Nieuwsradio en Trouw. Gemaakt door mij, Ilyaz Nasrullah, met de onmisbare hulp van Connor Clerx.  De muziek en audiovormgeving is gemaakt door Gijs Friesen. Het grafisch ontwerp is van Danusia Schenke. Eindredactie: Wendy Beenakker bij BNR en Wendelmoet Boersema bij Trouw.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Welkom in de AI-fabriek | BNR

    Welkom in de AI-fabriek | BNR

    Gemaakt door: BNR Nieuwsradio Eerste aflevering: 21/10/2023

    De podcast Welkom in de AI-fabriek | BNR heeft in totaal 7 afleveringen

    Vorige aflevering

    2. Verliefd op een chatbot. Hoe kan dat?

    2. Verliefd op een chatbot. Hoe kan dat?

    Maker: BNR Nieuwsradio Datum: 20/10/2023

    Volgende aflevering

    4. ChatGPT heeft jou nodig. Stelen de makers van je?

    4. ChatGPT heeft jou nodig. Stelen de makers van je?

    Maker: BNR Nieuwsradio Datum: 20-10-2023

    Soortgelijke podcasts

    Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

    3. AI verandert de samenleving. Hoe kijken de makers naar de wereld?

    Welkom in de AI-fabriek | BNR · 20-10-2023

    00:00 00:39:15