Aflevering Robotchef Leert Proeven Wat Wij Proeven

· Aflevering van de podcast: Wetenschap Vandaag | BNR

Tijdens het nuttigen van een hap eten zijn er verschillende smaakfases. En dat is belangrijke informatie voor een robot die een carrière als chef ambieert.  De robot in dit onderzoek had al geleerd om smakelijke omeletten te maken op basis van feedback van een testpanel van hongerige mensen. Vervolgens hebben ze de robot ook geleerd om een simpel gerecht van roerei met tomaat in verschillende fases van het kauwproces te ‘proeven’. Een beetje net als een chef tijdens het koken proeft wat hij of zij maakt. En ook rekening houdend met het feit dat een hap eten tijdens het kauwen verschillende smaakfases door kan gaan.   In dit geval gebruikte de robot een simpele sensor om nu nog alleen het zoutgehalte te meten. En dat dan in verschillende fases van het kauwproces, dat vrij simpel was geïmiteerd door het hele zootje in een blender te gooien. Het zorgde uiteindelijk voor gerechten die beter werden gewaardeerd door de restaurantgasten.   Het doel van de onderzoekers was het maken van een zo goed mogelijk smaakmodel - nu nog van één gerecht, maar uiteindelijk van zoveel mogelijk – om zo te zorgen dat, mocht het maken van eten ooit een automatisch tintje krijgen, de robotchef niet onder doet voor de gemiddelde kok. Lees meer: Taste of the future: Robot chef learns to ‘taste as you go’.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

Stem website va het jaar
Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

Gemaakt door: BNR Nieuwsradio Eerste aflevering: 25-03-2022

De podcast Wetenschap Vandaag | BNR heeft in totaal 579 afleveringen

Soortgelijke podcasts

Disclaimer: De podcast (artwork) is geembed op deze pagina en is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast. Deze is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl. Voor reclamering dient u zich te wenden tot de eigenaar/ maker van deze podcast.

Robotchef leert proeven wat wij proeven

Wetenschap Vandaag | BNR · 09-05-2022

00:00 00:01:34