Aflevering E50: 'Niemand Durft Te Zeggen: Amalia, We Gaan Afschalen, Ga Jij Maar Lekker Naar College'

E50: 'Niemand durft te zeggen: Amalia, we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college'
· Aflevering van de podcast: De Taghi Podcast

Al eind 2022 is een Amsterdammer aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op of het ontvoeren van kroonprinses Amalia. Maar ondertussen wordt zij nog steeds zwaar beveiligd. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans over de (on)mogelijkheid van het afschalen van de zwaarste beveiliging.

Dat Amalia vanwege de dreiging zwaar wordt beveiligd en niet in haar studentenhuis in Amsterdam kan wonen, werd wereldnieuws. Een jaar later lijkt er, ondanks de arrestatie van verdachte Mohamad E. (40) weinig veranderd. Mohamad E. noemt de beschuldigingen zelf ‘krankzinnig en gestoord’.

Wouter Laumans: “We zijn een jaar verder en in zware beveiliging leven is ingrijpend voor haar. Zij wordt straks ons staatshoofd, de jaren die zij nog onbekommerd kon doorbrengen als ‘gewone’ Nederlandse student worden haar afgenomen.”

Paul Vugts en Wouter Laumans leggen in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast uit dat ze het begrijpelijk vinden dat alle alarmbellen afgingen, maar stellen ook de vraag: hoe schaal je die beveiliging weer af? En: hoe concreet is die dreiging eigenlijk?

“Het probleem is: dit is de sectie ultrageheim. Je kan als journalist niet controleren of dit de enige info is waarom Amalia wordt beveiligd. Het zit achter een muur van staatsveiligheid.” Ook de link met Ridouan Taghi speelt mee. “De overheid schiet in kramp als er een link met Tagi gelegd kan worden.”

“Wie wil de gene zijn die zegt: weet je wat Amalia we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college - en dan gebeurt er wel iets. Dat risicodenken is de angst die iedereen in de greep houdt.” Support the show: https://krant.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

De Taghi Podcast

De Taghi Podcast

Gemaakt door: DPG Media Eerste aflevering: 30/06/2020

De podcast De Taghi Podcast heeft in totaal 66 afleveringen

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

E50: 'Niemand durft te zeggen: Amalia, we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college'

De Taghi Podcast · 31-08-2023

00:00 00:31:53