Aflevering E54: Zorgelijke Uitstroom Bij De Recherche: 'Sleutelfiguren Hebben Hele Conflicten En Misdaadgroepen In Hun Hoofd'

E54: Zorgelijke uitstroom bij de recherche: 'Sleutelfiguren hebben hele conflicten en misdaadgroepen in hun hoofd'
· Aflevering van de podcast: De Taghi Podcast

Bij de Amsterdamse recherche vertrekken in korte tijd een groot aantal ‘oude rotten’. Dat is zorgwekkend, zeggen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans in deze podcast, want daarmee gaat een schat aan parate kennis verloren. 

Paul Vugts: “Door strenge privacywetgeving is informatie over verdachten na een aantal jaar niet meer op te zoeken in de politiesystemen, daarom is het extra belangrijk dat er een soort collectief geheugen is. Sleutelfiguren hebben hele conflicten en misdaadgroepen in hun hoofd. Als die weggaan, nemen ze hun kennis mee.”

Een deel van het capaciteitsprobleem wordt opgevangen door zijinstromers. Dat heeft voordelen, zoals het aantrekken van mensen die bijvoorbeeld goed zijn in data-analyse en zo het recherchewerk kunnen moderniseren, maar ook nadelen. 

Wouter Laumans: “Als je als agent eerst door de Warmoesstraat hebt gelopen en uiteindelijk carrière maakt en bij de recherche terechtkomt, dan heb je al veel gezien en kom je veel bekenden tegen. Als zijinstromer is alles nieuw. Het zegt niets over je motivatie, maar je hebt diezelfde bagage niet.”

Vugts: “Het is wonderlijk en zorgwekkend dat wij soms worden gebeld door mensen uit de opsporing, met de vraag of wij nog weten hoe het zit.”

Verder in deze aflevering: werkdruk, de eisen van de nieuwe generatie en de vraag welke baan nu leuker is, die van journalist of rechercheur. Support the show: https://www.kiosk.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

De Taghi Podcast

De Taghi Podcast

Gemaakt door: DPG Media Eerste aflevering: 30/06/2020

De podcast De Taghi Podcast heeft in totaal 66 afleveringen

Vorige aflevering

Volgende aflevering

Soortgelijke podcasts

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

E54: Zorgelijke uitstroom bij de recherche: 'Sleutelfiguren hebben hele conflicten en misdaadgroepen in hun hoofd'

De Taghi Podcast · 02-11-2023

00:00 00:33:46