Hoe kaas de wereld redt podcast

Hoe kaas de wereld redt

Hoe kaas de wereld redt

Is kaas onze redding? In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel de nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wereld kan gaan redden. Dierloze, uitstootloze kaas uit het laboratorium. In deze serie duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen. Wat betekent dat voor de boeren? Melkveehouders die hun koeien wel met pensioen kunnen sturen omdat die voor hun melk en kaas niet meer nodig zijn! Welke hobbels vinden de laboranten op hun weg? Onderzoekers die de klok rond werken op zoek naar hun heilige graal: het melkeiwit caseïne.    En wat kan dit betekenen voor onze planeet? Gaat dit de opwarming van de aarde stoppen?

  • Podcast gepubliceerd op: 12/19/2023 6:10:01 AM
  • Maker: NPO Radio 1 / NTR
  • Taal: nl-nl
  • Laatste RSS update: 4/27/2024 4:20:00 PM
  • Datum eerste aflevering: 12/6/2023 11:17:00 AM
  • Datum laatste aflevering: 12/18/2023 6:08:00 AM

6 Afleveringen

  • 00:33:26

    #5 - Magie

    18-12-2023

    In aflevering 5 lukt het Marion om de toekomst van Puck een andere wending te geven en is het grote moment aangebroken, in het Belgische laboratorium krijgen Simon en Marion een primeur: zij proeven de eerste kaas. Uit het lab, zonder koe! ...

  • 00:42:04

    In aflevering 4 bezoeken Simon en Marion Silicon Valley in de VS waar jonge startups ook hard op zoek zijn naar de heilige graal: kaas maken in bioreactoren. Zonder koeien en zonder dierenleed. Hier denken ze groot, zij zijn al zover dat ze ...

  • 00:38:20

    In aflevering 3 is Marion opnieuw in Friesland. Daar blijkt Bert plannen te hebben voor Puck die Marion zorgen baren. Maar die haar ook op een idee brengen. Kan zij het lot van kalfje Puck ten goede keren? Ze gaat te rade bij schrijfster Bi ...

  • 00:31:11

    In aflevering 2 bezoekt Simon het laboratorium in België om alles te weten te komen over de techniek die gebruikt wordt om caseïne te maken, de grondstof voor kaas. De traditionele zuivelindustrie zorgt voor veel milieuvervuiling en de kaas ...

  • 00:28:29

    In aflevering 1 maken we kennis met Jaap Korteweg die, na de verkoop van De Vegetarische Slager, een laboratorium in België kocht waar gewerkt wordt aan het maken van kaas zonder daar de koe nog voor nodig te hebben. Een roestvrijstalen koe ...

  • 00:01:00

    Trailer

    06-12-2023

    Is kaas onze redding? In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel de nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wereld kan gaan redden. Dierloze, uitstootloze kaas uit het laboratorium. In deze serie duiken podcast ...

Disclaimer:De podcast artwork geembed op deze pagina is het eigendom van de eigenaar/ maker van de podcast en is niet op enige wijze geaffilieeerd met Online-Radio.nl.

00:00