Merk je problemen tijdens het luisteren naar je favoriete radioprogramma? Doe dan snel een gratis hoortest!

Merk je problemen tijdens het luisteren naar je favoriete radioprogramma? Doe dan snel een gratis hoortest!

Onze oren worden constant blootgesteld aan verschillende geluiden die onze oren makkelijk overbelasten. Zo luisteren we graag naar muziek, kijken we het liefst alle films in surround sound, maar gaan we ook graag met onze kleinkinderen naar het speeltuin. De effecten hiervan hoeven niet direct merkbaar te zijn, het kan ook zijn dat we het naderhand pas merken. Wanneer we bijvoorbeeld naar de radio luisteren of televisie kijken. Om erachter te komen of er daadwerkelijk schade is van een gehoorbeschadiging is het beter om dit te laten meten. Doe een gratis gehoortest en ontdek snel of jij gehoorondersteuning nodig hebt. Een hoortest is snel gebeurd met een afspraak bij de audicien.

Hoe ontstaat gehoorschade nu eigenlijk?

Eén van de meest voorkomende redenen voor gehoorschade is het blootstellen van onze oren aan te harde geluiden. Dit zijn geluiden zoals harde muziek, films, concerten en feestjes, maar ook geluiden zoals harde motoren of de heipalen die in de grond geslagen worden door bouwvakkers. De geluidstrillingen zijn dan vaak te hard, waardoor onze trommelvliezen overbelast raken en het geluid niet meer goed door kunnen sturen naar onze hersenen. Om het nog erger te maken wordt er heel veel gebruik gemaakt van oor- en koptelefoons. Doordat deze zo goed geïsoleerd zijn, kan het geluid vaak nergens naartoe wanneer het te hard staat waardoor ook dit geluid heel hard aankomt op onze trommelvliezen.


Gehoorschade kan ook opgelopen worden door andere factoren zoals hoofdletsels, ziekten en ouderdom. Zo kan een hoofdletsel ervoor zorgen dat de beenderen in het oor zodanig verschuiven dat er geen geluid meer binnenkomt in het oor. Hart- en vaat ziekten hebben vaak als gevolg dat er minder zuurstof naar onze oren toestroomt waardoor de cellen in onze oren minder goed geluid kunnen geleiden naar onze hersenen. Hierdoor zijn Hart- en vaatziekten een grote oorzaak voor gehoorbeschadigingen. Dan komt er ook nog eens bij kijken dat er een slijtage van de haarcellen in ons oor plaatsvind wanneer we ouder worden. Hierdoor gaat ons gehoor nog meer achteruit en kan het niet meer hersteld worden.

Oplossing bij een gehoorbeschadiging

Bij gehoorschade is het vrijwel niet mogelijk om het terug te draaien. Vaak horen mensen met een gehoorbeschadiging een hele hoge piep, een specifieke toon of suis. Dit komt omdat de oren bij een gehoorbeschadiging voornamelijk moeite hebben met het onderscheiden van tonen en worden het aanhoudende geluiden. Bij tekenen van een gehoorbeschadiging is het belangrijk om een afspraak bij een audicien te maken zodat de oren goed gecontroleerd kunnen worden. Neem een gratis hoortest om te voorkomen dat eventuele schade zich doorontwikkeld. De audicien zal dan verschillende testen uitvoeren en de oren goed nakijken. Aan de hand hiervan kunnen er gehoorapparaten aangemeten worden die het gehoor eventueel kunnen verbeteren. Echter kan zo’n apparaat eventuele schade niet meer terugdraaien en blijft voorkomen beter dan genezen. Het advies is dan ook om altijd oorbeschermers te gebruiken bij blootstelling aan harde geluiden. Zo voorkom je beschadiging en is een gehoorapparaat wellicht niet nodig.