Zingen over een tas werpt een enkele keer z’n vruchten af

Zingen over een tas werpt een enkele keer z’n vruchten af

Liedjes gaan over alle mogelijke onderwerpen, maar tassen spelen nauwelijks een rol in de muziek. Twee liedjes springen er echter uit: Little Green bag en Annie, hou jij me tassie effe vast.

Een Engelstalig nummer over een tas, een little green bag, gooide direct hoge ogen. Het is de George Baker Selection die met Little Green Bag deze monsterhit scoort. Het is 1969 als de debuutsingel van Hans Bouwens en zijn band de wereld verovert. De single is tot op de dag van vandaag nog altijd populair. Bouwens in een interview: “Ik zal nooit meer het moment vergeten dat een piepjonge Lex Harding onze eerste plaat aankondigde met de woorden: ‘hier dan een nieuwe band met hun eerste uitstekende plaatje ‘Little Green Bag’. Laten we hopen dat het geen eendagsvlieg is.” Het werd een wereldhit, want zelfs Amerika omarmde het nummer van de Nederlandse band.

George Baker Selection blijft met het nummer scoren

n Tarantino het in 1992 in de soundtrack van de film Reservoir Dogs ten gehore laat brengen. Het haalt dan zelfs de hoogste plaats in de Japanse hitparade. In het jaar 1999 covert Tom Jones het nummer. Het is tevens het jaar dat het nummer nog een keer wordt uitgebracht. Weer scoort het enorm.

Waar het nummer nu daadwerkelijk over gaat is lastig te zeggen. Volgens Bouwens waren er in die jaren zestig wel vaker nummers met vage teksten. Als de muziek maar lekker was, dan kon je al flink hoog in de hitparades eindigen.

Vage liedtekst over een tas

Datzelfde geldt voor een nog vreemdere tekst over een tas. Dat is die van het nummer ‘Annie, hou jij me tassie effe vast’ van Miggy ofwel Marina van der Rijk. Dit nummer gooide hoge ogen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een vreemd Nederlandstalig nummer dat iedereen binnen de kortste keren kon meezingen. Over de inhoud bekommerde klaarblijkelijk niemand zich.

Het nummer valt dan ook niet in de categorie ‘goeie tekst’, en dat leidde ertoe dat de makers van het nummer, schrijver Clemens Duijnstee en componist en trompettist Cor Willems, geen zangeres konden vinden die het nummer wilde zingen. Marina van der Rijk was negentien jaar en zag er geen kwaad in. ‘Dat zing ik wel even in’, moet ze gedacht hebben. Dat het zo’n hit zou worden had niemand verwacht.

Het nummer is een stuk bekender dan Marina zelf, alhoewel ze op haar elfde al begon met zingen, op de bruiloft van haar zus. Ze zong een nummer van Corry Konings en werd al snel in contact gebracht met een manager. Ze nam ook direct zang- en gitaarlessen. Ook al neemt ze deel aan vele talentenjachten, haar echte bekendheid komt met het nummer ‘Annie’. In 1981 staat het op nummer 1 in de Nationale Hitparade. Iedereen die ouder is dan vijftig zal beamen dat dat nogal wat was. En datzelfde geldt voor de bekende Top40 waarin het de tweede plek veroverde.

Remix van ‘tassie’ doet het niet goed

Een carrière ligt voor Marina in het verschiet, maar dat blijkt toch niet zo gemakkelijk te zijn. Ook niet nadat er een videoclip bij het nummer ‘tassie’ wordt gemaakt waarin zelfs Gerard Joling als jong broekie een dansje doet. Het mag allemaal niet baten en zelfs een remix van het nummer, uitgebracht in 1989, zet geen zoden aan de dijk. Het tassie, of het nu een niemendalletje was of een heuse Cowboysbag, het wordt op geen enkele manier nog een hit.

Dat is anders gelopen met het nummer van de George Baker Selection. Dat komt nog altijd in meerder reclames voor, met een kleine twist naar Lidl Green Bag voor supermarktketen Lidl. Het nummer krijgt nooit de bijklank alsof het in de uitverkoop wordt gegooid als een soort tassen sale. Het blijft serieus genomen worden en in 2019 staat het origineel op 978 in de Top2000.