RDI heeft bodycams

RDI heeft bodycams

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is tegenwoordig uitgerust met bodycams. De Rijksinspectie is onder meer belast met het oprollen van etherpiraten. Dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe. Daarom krijgen de inspecteurs nu bodycams. Die filmen elke handeling van de inspectie en filmen bovendien welk gedrag de etherpiraten vertonen. Zo kan onder meer geweld nu worden vastgelegd.


Etherpiraten zijn een groot probleem in ons land. Vooral in het noordoosten zijn er veel radiozenders illegaal actief. Daarbij storen, volgens de RDI, etherpiraten constant op het nood-/spoed- en veiligheidsverkeer via C2000 en de luchtvaartcommunicatie. Daarnaast veroorzaken de etherpiraten mogelijk onrechtmatige overlast. Zo vernielen ze opstelpunten van mobiele providers, doen ze aan milieuvervuiling, stelen ze elektriciteit en bedreigen ze toezichthouders en omwonenden. Dat schrijft de Rijksdienst allemaal in hun jaarlijkse rapport.


De bodycams moeten eraan bijdragen dat controleurs op een veilige manier hun werk kunnen doen. Als er sprake is van bijvoorbeeld geweld of bedreiging, kunnen de opgenomen video’s worden doorgegeven aan het Openbaar Ministerie voor een rechtszaak. Ook in 2023 gaat de RDI de strijd met de etherpiraat aan. Zo wil de RDI zorgen ‘voor een acceptabele kwaliteit van het radiolandschap en het voorkomen en beperken van maatschappelijke en economische schade door illegale (omroep)activiteiten.