NPO schrapt ‘Spiegelzaal’, BNR-podcast ‘Napleiten’ Global mocht meebieden

NPO schrapt ‘Spiegelzaal’, BNR-podcast ‘Napleiten’ Global mocht meebieden

Week 45 radionieuws samengevat: NPO schrapt na 30 jaar ‘Spiegelzaal’, BNR-podcast ‘Napleiten’ is de beste podcast van Nederland en Global mocht meebieden, maar deed het niet

NPO schrapt na 30 jaar ‘Spiegelzaal’

Na 30 jaar moet het programma ‘Spiegelzaal’ stoppen met uitzenden. Het programma werd uitgezonden op NPO Klassiek, maar de NPO wil er na 1 januari 2024 de stekker uit trekken. Reden: het programma is te duur geworden. De makers van het programma, waaronder de AVROTROS zijn daarover ontstemd.


Dat het programma zo duur is geworden, heeft de NPO zelf veroorzaakt. De publieke omroep sprak een jaar geleden met de vakbonden af dat alle musici een financiële beloning moeten krijgen voor hun optredens. Dat resulteert erin dat ook dit programma geld kost. Volgens AVROTROS-mediadirecteur Bart Barnas is het wel erg wrang dat dit nu de reden is om te stoppen met het programma: ‘Met als gevolg dat zowel de inkomsten als dit belangrijke podium voor klassiek talent in Nederland verdwijnen’, zegt hij tegen NU.nl.


Ook luisteraars kunnen het besluit van de NPO niet waarderen. Ze startten een petitie om het besluit terug te laten draaien. Of de NPO daar gevoelig voor is, moet nog blijken.

BNR-podcast ‘Napleiten’ is de beste podcast van Nederland

De podcast ‘Napleiten’ van BNR is de beste podcast van Nederland. De podcast won tenminste de Dutch Podcast Award 2023. In deze BNR-podcast praten misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra met advocaten en officieren van justitie. Ze bespreken geruchtmakende strafzaken. Ook de podcast die de publieksprijs won, is een misdaadpodcast: Moordzaken.


Of het nu gaat om wietplantages of een ex-TBS’er die keer op keer de fout in gaat: in de podcast ‘Napleiten’ wordt het besproken. Elke aflevering duiken de makers dieper in een strafproces. De jury kan dat wel bekoren: ‘Het is zeer inhoudelijk met sterke gasten en interessante zaken, maar het is nooit op sensatiebelust’, schrijft de vakjury. De jury roemt de makers ook om de toegankelijkheid voor niet juridisch onderlegde luisteraars.


Naast de prijs voor beste podcast van het jaar werden er ook prijzen uitgereikt in andere categorieën. Dit zijn de winnaars:


Jeugd: Sarah’s Mysteries (NPO/NTR)

Het interview: De liefde van nu (De Volkskrant)

Dagelijkse podcast: NRC Vandaag (NRC)

Chatcast Vermaak: Rookworst de Podcast (De Stroom)

Chatcast Informatief: Napleiten (BNR)

Sound design: Koffer 23 (Tonny Media)

Fictie: Donkerslag (L1)

Nieuwkomer: De Taxi Oorlog – Sander ’t Sas (BNR)

Brandstory: Koffer 23 (Tonny Media)

Journalistieke productie: Het geheim van Mallorca (NU.nl)

Verhalend: De gestolen schilderen van Jopie Huisman (NPO/NTR)

Host: Niet van de wereld – Maarten Dallinga (Omroep Gelderland)

Vernieuwing: De vrouw met duizend gezichten (WPG Studio’s)


Global mocht meebieden, maar deed het niet

Het Britse Global, eigenaar van onder meer de zenders Heart en Capital in Engeland, mocht meebieden op de Nederlandse FM-veiling, maar deed dat niet. Aan de veiling deden zeven partijen mee, waaronder dus Global. Toch boden alleen Talpa, DPG Media, Mediahuis, BNR, KINK en Radio4all/Financial News Radio mee. Dat zegt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) tegen Broadcast Magazine.


De RDI is de nieuwe naam voor het Agentschap Telecom. De RDI stond toe dat Global mocht meebieden, maar daar zag het Engelse bedrijf vanaf. Wel had Global al vier radiolicenties aangevraagd bij het Commissariaat voor de Media. De kans is groot dat Global van het meebieden af zag, omdat de prijzen voor een FM-frequentie al snel opliepen.


Voor het begin van de veiling werd nog gedacht dat de FM-veiling in een ‘bloedbad’ zou kunnen ontaarden, als de buitenlandse partijen mee zouden doen. Uiteindelijk boden dus alleen Nederlandse en Belgische bedrijven mee.