NPO, Veronica & Spraakmakers

NPO, Veronica & Spraakmakers

Het belangrijkste radio nieuws in week 39: NPO moet het gaan doen met minder omroepen, veranderingen bij Radio Veronica & Ghislaine Plag stopt met Spraakmakers.


NPO moet het gaan doen met minder omroepen

De NPO moet het gaan doen met fors minder ledenomroepen. Dat zegt het Adviescollege Publieke Omroep. In opdracht van het kabinet onderzocht het adviescollege de toekomst van de publieke omroep. Het aantal omroepverenigingen binnen de NPO moet in de toekomst naar beneden van negen naar zes. Ook vindt het college dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep.


Ledenomroepen, zoals BNNVARA, AVROTROS en Omroep Max, krijgen allen zendtijd bij de NPO. Volgens het adviescollege kan dat allemaal wel een beetje minder. Omroepen zouden met elkaar moeten gaan fuseren om uiteindeljk ‘dragende omroepen’ te worden. Die krijgen dan weer ‘redactie-omroepen’.


De NOS en de NTR hoeven niet voor hun toekomst te vrezen. Zij hebben immers geen leden: ze zijn zogenoemde ‘taakomroepen’. Ze vallen niet onder het advies en zijn niet meegenomen in het rapport. Maar voor de andere omroepen geldt dat de toekomst nog weleens ongewis zou kunnen worden. Het adviescollege adviseert nog steeds een minimum aantal leden van 150.000, om een ‘grote, dragende omroep’ te kunnen zijn.


Veranderingen bij Radio Veronica: Stenders geen zendermanager meer, Van Teylingen weg

Deze week zijn er grote veranderingen bij Radio Veronica geweest. Zo is Rob Stenders per direct gestopt als zenderbaas van Radio Veronica. Ook is hij tijdelijk afwezig bij zijn radioprogramma ‘De Bonanza’. Op dit moment valt Sander Hoogendoorn in. Hij vertelde, samen met sidekick Caroline Brouwer, dat Rob kampt met mentale problemen.


Stenders was sinds april 2021 de zenderbaas bij Radio Veronica. Onder zijn leiding ging het station compleet onder de schop. Hij wilde van de zender een ‘muzikale vrijplaats voor muziekliefhebbers’ maken. Eerder dit jaar werd Radio Veronica overgenomen door Mediahuis. Het marktaandeel zakte in de belangrijkste doelgroep (20 - 49 jaar) tot onder de 3 procent.


Nu lijken de taken voor Rob Stenders toch een maatje te groot. Daarom neemt Caroline Brouwer tijdelijk zijn taken als zendermanager over. De komende periode gaat Mediahuis op zoek naar een nieuwe manager voor de zender. Mediahuis benadrukt bij Adformatie dat Rob Stenders wel gewoon als deejay bij de zender blijft.


Tegelijkertijd zijn er ook nog andere veranderingen: Bas van Teylingen neemt afscheid van de zender. Hij werd onder Rob Stenders naar de zender gehaald en presenteerde afgelopen zomer zelfs de vervangende ochtendshow. Na 2,5 jaar is het over en uit voor Bas. De afgelopen paar weken is het al flink onrustig bij de zender, aangezien ook Rick van Velthuysen onlangs al uit de programmering werd gehaald.


Ghislaine Plag stopt met Spraakmakers

Ghislaine Plag stopt per 1 januari 2024 als presentatrice van het NPO Radio 1-programma ‘Spraakmakers’. Ze zegt zich nog geen leven zonder het programma te kunnen voorstellen, maar dat ze wel uitkijkt naar een nieuw avontuur. Ze presenteerde het programma zes jaar.


In die zes jaar tijd ontwikkelde Plag het programma tot een vaste waarde op NPO Radio 1. Nu is het tijd voor haar om zichzelf opnieuw uit te dagen, zegt ze. Wat ze precies gaat doen is nog niet duidelijk: ‘Alles ligt open en dat vooruitzicht geeft een fijne spanning en energie’.


Ghislaine werkte al bijna 18 jaar voor de KRO-NCRV. Ze presenteerde programma’s als ‘Plein Publiek’ op de radio en ‘Rondom 10’, ‘Netwerk’ en ‘Debat op 2’ op televisie. Binnenkort wordt bekendgemaakt wie Ghislaine gaat opvolgen bij Spraakmakers.