Mattie en Marieke maandag herenigd en Tukker FM breidt uit

Mattie en Marieke maandag herenigd en Tukker FM breidt uit

En verder in dit wekelijkse nieuws: Qmusic en Q-dance sluiten een akkoord en KINK wint Online Radio Award.

Mattie en Marieke maandag herenigd

Mattie Valk en Marieke Elsinga zijn vanaf komende maandag weer samen te horen op Q-music. Ze maakte woensdagmorgen bekend weer terug te keren. Ze doet voorlopig vier dagen in de week de ochtendshow; op woensdag zal ze vrij zijn. Op 11 april stopte Marieke tijdelijk met presenteren, omdat het haar te veel werd. Ze is vorige week begonnen met de opnames van de RTL 4-spelshow ‘Fout Maar Goud’. Nu is ze vanaf maandag dus ook weer op de radio te horen. Terwijl Marieke afwezig was, ging de ochtendshow op Qmusic gewoon door. ‘De trein blijft rijden’, zei Mattie Valk daarover. Het team, bestaande uit Mattie, Annemarie, Joe en Tom, ging door. Nu voegt dus ook Marieke zich weer bij het team.

Tukker FM breidt uit

De regionale zender Tukker FM breidt uit. Vanaf 1 juni is de zender in een groot deel van het noorden en het oosten van het land te horen. De radiozender begon in februari 2020 met alleen een FM-frequentie in Twente, maar de afgelopen jaren kwamen er steeds meer frequenties bij.

Vanaf volgende maand is de zender, dat onderdeel is van Radio NL, te horen in onder meer de Achterhoek, Friesland, de kop van Noord-Holland en in de regio Amersfoort. Nu is nog Radio Continu te horen op deze frequenties. Radio Continu geeft de frequenties om terug te gaan naar de basis, en alleen nog in Groningen en Drenthe uit te zenden.

Volgens Tukker FM krijgt de zender veel ‘verzoekjes en berichten’. Eerder breidde de zender al uit naar Apeldoorn, Deventer, Arnhem en Nijmegen. De zender is ook online en op DAB te horen.

Qmusic en Q-dance sluiten een akkoord

Qmusic en Q-dance zijn het eens geworden over een schikking. Er komt daarmee geen hoger beroep in de zaak tussen de twee partijen, over de danceprogrammering op Qmusic. Q-dance had een rechtszaak aangespannen, omdat Qmusic oude afspraken zou hebben geschonden.

In april oordeelde de voorzieningenrechter dat Qmusic binnen twee weken moest stoppen met het uitzenden van danceprogramma’s. De twee partijen waren in 2005 overeengekomen dat Qmusic een naam met een Q erin mag hebben, mits de zender geen dancemuziek zou gaan promoten. Q-dance vondt dat Qmusic qua naam te veel leek op Q-dance. De zenders konden naast elkaar bestaan, als er een strikte scheiding van format zou zijn.

Nu zijn de zenders er alsnog uitgekomen: “We zijn blij te kunnen melden dat we er samen uitgekomen zijn”, zeggen de festivalorganisator en de radiozender tegen het ANP. Dankzij de nieuwe overeenkomst kan alles blijven zoals het is.

Concreet houdt dat in dat de danceprogrammering in het weekend gewoon wordt uitgezonden. Luisteraars kunnen gewoon Armin van Buuren, Afrojack, Sunnery James en Ryan Marciano en Tomorrowland blijven horen op Qmusic. Misschien willen Qmusic en Q-dance in de toekomst nog verder samenwerken.

KINK wint Online Radio Award

KINK is het beste online radiostation. Dat hebben de stemmers op de Online Radio Award bepaald. In 2019 won de zender de prijs ook al. Daarmee verslaat de zender radiostations als Arrow Classic Rock, Hallokids Radio, JINX Radio en Arrow Bluesbox Radio. Dat KINK wint is opmerkelijk, want de zender is niet alleen online, maar ook in de digitale ether te horen.

In het juryrapport valt te lezen dat de beslissing unaniem was: “Het online radio station weet regelmatig met haar acties de pers te halen en heeft geïnvesteerd in een volwaardige, originele en onderscheidende programmering binnen hun genre met daarbij opvallende presentatietalenten, waarbij Tim op het Broek en Michiel Veenstra zelfs tot één van de beste presentatoren van Nederland behoren.”

Naast de Online Radio Award werd ook een prijs voor de beste podcast uitgereikt. Die ging naar de TPO Podcast. De beste presentator van een podcast is Roderick Veelo. De Innovatieprijs ging naar Podimo. De Online Radio Awards zijn een gezamenlijk initiatief van Spreekbuis en de verenigde-Online Radiostations (v-OR).