KINK sleept ministerie voor de rechter om FM-vergunningen

KINK sleept ministerie voor de rechter om FM-vergunningen

Radionieuws van deze week: KINK sleept ministerie voor de rechter om FM-vergunningen, Gerucht: Radio Decibel verdwijnt, KINK op FM in de Randstad en Radio121 is kerstmuziek beu en draait ‘Gegarandeerd Geen Kerstmuziek’.

KINK sleept ministerie voor de rechter om FM-vergunningen

KINK start een juridische procedure tegen het ministerie van Economische Zaken. De inzet: een uitspraak over de veiling van de commerciële FM-vergunningen van dit jaar. Volgens KINK is het oneerlijk dat Talpa Network, Mediahuis en Radio4all er met de frequenties van door gingen. KINK bracht het nieuws niet naar buiten, maar Paul Römer van Talpa Network en Giel Beelen van Radio4All wel. Dat schrijft Marketingreport.


Het probleem zit hem voor KINK in mogelijke verboden verbondenheid. Talpa en Mediahuis hebben OMS als verkoopmaatschappij voor radioreclame. OMS is onderdeel van Talpa. De reclame die op Radio 538, Sky Radio en Radio 10 te horen valt, valt ook in te kopen bij 100%NL en Radio Veronica. Volgens KINK is dat oneerlijk en had de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) daar rekening mee moeten houden bij de verdeling van de kavels.


KINK is niet tevreden over Radio4All omdat deze te weinig nieuws uitzendt. Talpa en Radio4all zijn op hun beurt niet onder de indruk van KINK. De zender van Jan Hoogesteijn en Michiel Veenstra kiest keer op keer voor een gang naar de rechter. Paul Römer spreekt van ‘een spookjacht gebaseerd op onzinnige conspiracy-achtige veronderstellingen’ en noemt het zelfs een ‘zure verliezer’.

Gerucht: Radio Decibel verdwijnt, KINK op FM in de Randstad

Radio Decibel verdwijnt waarschijnlijk van de FM. Dat is een gerucht dat nu in de mediawereld de ronde doet. De vergunninghouders van kavels B01 en B06, waar Decibel nu op uitzendt, hebben de RDI namelijk om toestemming gevraagd om het bereik te mogen verkleinen.


Young City Media en Dutch Media Investments deden deze aanvraag, omdat ze waarschijnlijk een productieovereenkomst krijgen met KINK. Het probleem is dat de kavels B01 en B06 samen een demografisch bereik hebben van 30,58 procent. Dat is meer dan de toegestane 30 procent. Als KINK de plek van Decibel op de FM zou innemen, zou dat kunnen leiden tot handhavingsverzoeken.


Die handhavingsverzoeken hebben alles te maken met de procedures die KINK start tegen onder meer Talpa Network en Radio4all. Bovendien had KINK eerder ook al een handhavingsverzoek ingediend tegen Radio Veronica en RadioCorp. Zo hoopte KINK dat de zenders uitgesloten werden van de FM-veiling en het zelf een plekje kon bemachtigen. Dat gebeurde alleen niet. Daarmee is het te verwachten dat de concurrentie aan de bel trekt bij de RDI als KINK zelf de regels overtreedt.


Of KINK echt op de FM komt, is nog maar de vraag. Dat weet alleen de eigenaren van Decibel en van KINK. Maar dat deze aanvraag is ingediend, is een opmerkelijk feit op zich.

Radio121 is kerstmuziek beu en draait ‘Gegarandeerd Geen Kerstmuziek’

De commerciële radiozender Radio 121 is anti-kerstmuziek. De zender zendt de komende weken dan ook geen Mariah Carey of Wham! Uit. Liefhebbers van kerstmuziek op de radio zullen hun hart moeten ophalen bij bijvoorbeeld Sky Radio. De zender vindt kerstmuziek ‘veel te veel van het goede’.


Daarom komt de zender voor de komende 2 weken met ‘Gegarandeerd Geen Kerstmuziek’. Volgens de zender is het daarmee ‘het enige Nederlandse station’ waar geen kerstbellen te horen zijn. Eddy Willemsen van Radio 121 zegt dat luisteraars zich storen aan de grote hoeveelheid kerstmuziek op de radio.


‘Elk jaar Mariah Carey en Wham! is voor veel mensen een overdosis. Daarom doen wij het anders en garanderen we onze luisteraars dat we ons niet zullen bezondigen aan de kerstbellen’, zegt Willemsen. Radio121 is een zender die alleen in delen van Nederland via DAB+ te horen valt. Daarnaast zendt het uit als online radio.