3FM Serious Request Giel Beelen is klaar met kritiek & C-Dance in testfase.

3FM Serious Request Giel Beelen is klaar met kritiek & C-Dance in testfase.

Het radionieuws van week 49: 3FM Serious Request start met verzoekplatenactie, Giel Beelen is klaar met kritiek op Radio4All & C-Dance online en op DAB+ in testfase.


3FM Serious Request start met verzoekplatenactie

Luisteraars van NPO 3FM kunnen nu al een plaat aanvragen voor de actie 3FM Serious Request. René Froger was de eerste die er eentje aanvroeg, woensdagmorgen om 08.45 uur. Zijn verzoek is Thomas Acda met ‘Vier Het Leven’. Dit jaar zijn Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman de DJ’s van dienst in het Glazen Huis.


Het Glazen Huis staat dit jaar in Nijmegen. Daar proberen de DJ’s zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS Nederland. Het concept is bekend: luisteraars vragen een plaat aan voor geld, de DJ’s draaien hem en eromheen zijn er nog bijzondere verhalen. Waar voorgaande jaren de kritiek op de NPO was dat het alleen geld ophaalde voor het buitenland, kiest de NPO dit jaar weer voor een Nederlandse actie. Met de actie probeert 3FM geld op te halen voor onderzoek naar ALS, PSMA en PLS. Niet alleen onderzoek is het doel, maar ook het financieren van hulpmiddelen.


De uitzending zelf is van 17 tot 24 december. Vanaf kerstavond tot oudjaarsdag wordt dan als vanouds de 3FM Top Serious Request uitgezonden. Daarin hoor je de meest aangevraagde platen van de hele actie.

Giel Beelen is klaar met kritiek op Radio4All

Giel Beelen is helemaal klaar met alle kritiek op Radio4All, de zender waar hij creatief directeur is. Dat zegt hij in de podcast ‘Dit Was De Radio’. Vaak gaat de kritiek over de technische kwaliteit of over de inhoud die de programmamakers brengen. Radiofans zijn bang dat het station maar een kort leven beschoren is.


Volgens Giel is die kritiek onterecht. Hij zegt enorm te geloven in het concept van ‘de Lowlands van de Radio’, waar je alles van ballet tot hardrock tot comedy hoort. Giel denkt dat het concept vooral Generatie Z (de groep mensen die tussen 1997 en 2012 is geboren) aanspreekt, omdat het op live podcasting lijkt. Giel ergert zich aan de kritiek op de zender: ‘Dan denk ik: holy shit, we zitten hier toch allemaal vanwege onze liefde voor radio? De Talpa’s, DPG’s en Mediahuizen van deze wereld zijn alleen maar aan het harken. En ze piepen dat ze zoveel betaald hebben voor hun FM-frequentie.’


Beelen wijst erop dat ook op Radio4All gewoon reclame zal worden uitgezonden: ‘Dat zal beter dan ooit gaan, omdat we niches bedienen. Zo zijn er nu al adverteerders die zich gemeld hebben voor het erotische programma.’ Wel geeft de creatief directeur dat het ‘een moeilijke wedstrijd is.’ Volgens Giel komt dat vooral doordat zijn doelgroep al jarenlang ‘niet bediend is.’

C-Dance online en op DAB+ in testfase

De nieuwe radiozender C-Dance is begonnen aan haar testuitzendingen. Sinds 1 december staat er signaal op de DAB+-frequentie in de regio Den Haag. Ook online is de zender aan haar uitzendingen begonnen. Het station neemt de uitzendingen over van Hollands Palet, dat vanaf 1 december is gestopt.


In de regio Den Haag is C-Dance te beluisteren via kanaal 5C. Inmiddels zijn ook online de klanken van de dance classics te horen. Er zijn nog geen programma’s, maar alleen muziek. Dat heeft er mee te maken dat het nu nog testuizenden zijn.


Vanaf 1 januari 2024 gaat de zender officieel van start. Een woordvoerder van de zender zegt tegen MediaMagazine ‘niet te kunnen wachten op het nieuwe jaar’, omdat Den Haag er dan nog een zender bij krijgt. Nu werken de medewerkers nog aan een website en nieuwe vormgeving. Vanaf januari zendt C-Dance een dagelijkse programmering met korte talks uit. C-Dance benadrukt dat het bij deze zender vooral om de muziek zal gaan.