SLAM op FM, JOE wil Gerard Ekdom, Radio 2 weer marktleider

SLAM op FM, JOE wil Gerard Ekdom, Radio 2 weer marktleider

SLAM blijft toch op FM: alleen in de Randstad

SLAM blijft toch na 1 september op FM te horen. Eerder was er sprake van dat de zender geheel uit de analoge ether zou verdwijnen. De zender is vanaf september alleen in de Randstad te horen. Door een slimme deal met het bedrijf dat nu nog JOE 70’s & 80’s op de frequenties uitzendt, heeft SLAM de frequentie verzekerd.


Dat de FM frequenties in de Randstad vrijkomen, heeft alles te maken met het landelijk gewonnen kavel van DPG Media. Naar verluidt heeft DPG plannen om de zender ‘JOE’ landelijk uit te rollen. Daardoor zijn de frequenties in de Randstad niet meer nodig. De nieuwe eigenaar van SLAM, Mediahuis, zag een kans om een samenwerkingscontract voor deze frequenties te sluiten, zodat SLAM nog wel in de Randstad te horen blijft.


Michael Bartelet, de eigenaar van de frequenties, is blij met de nieuwe samenwerking, zegt hij tegen RadioWereld.nl. Hij gelooft dat een dance format beter kan werken in alleen de Randstad-regio.


Landelijk gezien blijft SLAM te ontvangen op DAB+, internet en op de digitale kabel. Dit worden de frequenties in de Randstad:


Alkmaar 95.4 FM

Almere 95.9 FM

Alphen aan de Rijn/Rijnland 95.9 FM

Groot Amsterdam 95.7 FM

Gouda 95.9 FM

Haaglanden 95.6 FM

Hilversum/Gooi 95.9 FM

Utrecht 103.4 FM

‘JOE wil Gerard Ekdom binnenhalen’

De nieuw te starten zender JOE wil Gerard Ekdom binnenhalen als DJ. Dat zei Eddy Keur in zijn radioprogramma op NPO Radio 2. Volgens Keur heeft Ekdom een aanbod gehad van 800.000 euro om aan de slag te gaan bij de zender, die eigendom wordt van DPG Media - het moederbedrijf van Qmusic. Naar alle waarschijnlijkheid is de zender JOE vanaf september landelijk te horen op FM.


Volgens kenners kan Ekdom nog niet weg bij zijn huidige werkgever Radio 10. Hij zou nog een contract tot 2024 hebben. Of DPG inderdaad een bod op de transfer van Ekdom heeft gedaan, is moeilijk te zeggen. DPG laat namelijk nog heel weinig los over de nieuwe radiozender.


Zo vertelt DPG bijvoorbeeld nog niet de naam van de tweede radiozender, laat het niets los over het format en ook niet over de presentatoren. Nu duidelijk is dat SLAM! het regionale kavel van JOE 70’s en 80’s overneemt, lijkt het evident dat DPG inderdaad de zender JOE landelijk wil brengen - met of zonder Gerard Ekdom.

NPO Radio 2 is weer marktleider

NPO Radio 2 is weer de grootste radiozender van Nederland. De zender werd het best beluisterd. 13,9 procent van de Nederlanders zet de zender aan. Dat blijkt uit de cijfers van het NMO Luisteronderzoek. Qmusic staat op de tweede plaats en Radio 10 sluit de top 3 af.


Op dit moment schommelen de luistercijfers van de landelijke zender behoorlijk. Zo waren Qmusic en Radio 538 de vorige meting nog de grote verliezers. Dat Qmusic het nu weer zo goed doet, komt waarschijnlijk door de start van het spelletje ‘Het Geluid’. Daarnaast heeft Qmusic ook in algemene zin de meeste luisteraars.


NPO Radio 2 mag dan wel de grootste zender van het land zijn, maar de publieke omroep ziet wel marktaandeel verdampen. Officieel is dat voor de NPO geen probleem, omdat het toch geen commercieel aanbod mag leveren, omdat het een publieke omroep is.


De nieuwe luistercijfers komen uit de MediaCell+-app van onderzoeksbureau Ipsos. Het werkelijke luistergedrag wordt direct gemeten, in plaats van met een dagboek. Om een meting geldig te maken, moeten luisteraars minimaal 5 minuten hebben geluisterd.