Thuiswerkers luisteren meer online radio, over Ziggo

Thuiswerkers luisteren meer online radio, over Ziggo

Thuiswerkers luisterden tijdens de coronapandemie massaal meer online radio. Sterker: ze luisterden meer online radio, dan dat ze televisie keken. Online radio portals zien het aantal luisteraars sterk toenemen. Gemiddeld luisterden thuiswerkers zo’n 6,39 minuten per keer radio via een online radioportaal. Dat schrijft Emerce.

Dat heeft vooral te maken met het vinden van nieuws online. Doordat mensen thuiszitten, willen ze niets van het nieuws van de dag missen. Daardoor waren vooral nieuwszenders populair. Dat blijkt uit een rondgang onder bezoekers van online radioportals.

Naast de nieuwszenders zijn uiteraard Qmusic, Radio 538 en Radio 2 online populair. Opvallende nieuwkomers zijn Powerturk, KINK en KidsRadio. De meeste luisteraars luisteren tussen 12.00 en 15.00.

Henk Blok naar Radio 10

Henk Blok, bekend als nieuwslezer van het vroegere ‘Evers Staat Op’, gaat nieuwslezen bij Radio 10. Hij wordt de vaste nieuwslezer van Gerard Ekdom in zijn ochtendshow. Evelien de Bruijn kan zich op die manier volledig richten op haar rol als co-host. Afgelopen woensdag is Henk begonnen. Hij zal van 06.00 tot 10.00 te horen zijn bij ‘Ekdom in de Morgen’.

Dat Blok naar Radio 10 vertrekt is geen verrassing. Onlangs was hij al te horen op de zender. De nieuwslezer heeft nu bij bijna alle zenders van Talpa nieuwsgelezen: Radio 538, Radio Veronica en nu dus bij Radio 10.

Voor Henk Blok voelt het ‘vertrouwd om weer terug te zijn in de ochtend’. Gerard Ekdom omschrijft Henk als ‘the Master of the News’ en zegt ‘als een blok voor hem gevallen’ te zijn.

Ziggo koppelt kabelradio af

Ziggo zal de analoge kabelradio uitzetten in Noordoost-Limburg, West-Brabant, Oost-Groningen en Emmen. Dat gebeurt op 8 maart, heeft de aanbieder aangekondigd. Vorig jaar startte Ziggo al met de gefaseerde afschakeling van de analoge kabelradio. De provider zegt dat 95 procent van de Nederlanders toch al op een andere manier luistert dan analoog via de kabel.

Doordat steeds meer luisteraars online, via DAB+ en via de oude vertrouwde FM de weg naar hun favoriete zender weten te vinden, is kabelradio niet meer nodig. Daarom zette Ziggo afgelopen dinsdag de kabel al uit in delen van Gelderland en Friesland. In veel andere delen van Nederland staat het analoge radiosignaal al een tijdje uit.

Ziggo wil in het eerste kwartaal van het jaar alle analoge radio hebben uitgezet. Luisteraars wordt opgeroepen om over te stappen op digitaal luisteren. Dat kan bijvoorbeeld ook via de mediabox of de televisie. De provider biedt bovendien ook een digitale radio-ontvanger aan.

Celine Huijsmans weg bij Radio Veronica

Celine Huijsmans zal niet langer te horen zijn op Radio Veronica. Voor haar is geen plek meer bij het station. Dat bevestigt een woordvoerster van Talpa Netwerk tegenover RadioWereld. Huijsmans vervulde de rol van nieuwslezer en sidekick bij de middagshow. Nu er een nieuwe middagshow is, is Celine niet langer te horen.

Het was de bedoeling dat Huijsmans in het weekend zou aanschuiven bij Ronald Giphart, en ook zelf de techniek zou leren om zelf programma’s te kunnen presenteren. Daar is in de praktijk niet veel van terecht gekomen. Volgens een woordvoerster van Talpa was er bij beide partijen ‘de absolute wil om eruit te komen, maar is het niet gelukt’.

Celine werkte drie jaar bij Radio Veronica. Ze was te horen als nieuwslezer bij Wilfred Genee, sidekick bij Dennis Ruyer en later bij Tim Klijn. Radio Veronica nam eerder al afscheid van nieuwslezer Henk Blok. Hij is nu te horen bij Gerard Ekdom op Radio 10.