538 presenteert weer Koningsdag in Breda

538 presenteert weer Koningsdag in Breda

Na twee jaar afwezigheid presenteert 538 weer ‘538 Koningsdag’ op het Chasséveld in Breda. Het evenement vindt eindelijk weer fysiek plaats, na twee edities alleen virtueel te hebben georganiseerd, in verband met het coronavirus.

Het wordt de zevende keer voor 538 dat het een Koningsdagevenement organiseert in Breda. Daarvoor was het feest altijd in Amsterdam te vinden. Vorig jaar kreeg 538 nog veel kritiek, toen de zender het feest aanmeldde als Fieldlab-evenement, om zo 10.000 bezoekers te mogen verwelkomen. Een petitie werd opgestart door een arts van het Amphia ziekenhuis in Breda.

Nu mag 538 weer volledig losgaan met Koningsdag. Volgens 538 is het ‘de dag waarop heel Nederland zich verbonden voelt met elkaar en 538 al sinds jaar en dag samenkomt met artiesten en luisteraars om dit te vieren’. Welke artiesten er zullen optreden, moet nog bekendgemaakt worden.

Radiostations krijgen geen korting voor FM

De Nederlandse, landelijke radiostations, krijgen geen korting voor de noodverlenging van hun FM-frequenties. Daarmee gaan ze de volledige bedragen betalen. In de praktijk betekent dit dat een landelijk station miljoenen euro’s moet neerleggen om te mogen blijven uitzenden op de FM. Met de verlenging mogen stations tot augustus 2025 blijven uitzenden.

Toen minister Blok nog verantwoordelijk was voor het medialandschap, vroegen meerdere commerciële zenders de FM-vergunningen tegen een lager bedrag te verlengen. Reden hiervoor was de coronapandemie. De radiostations zagen hun inkomsten slinken: er werd 17 procent minder radioreclame uitgezonden. Vorig jaar trok de markt weer aan, maar volgens de Vereniging Commerciële Radio (VCR) is dat niet voldoende om de verliezen op te vangen.

Nu besluit het kabinet dat de zenders geen korting krijgen. Daardoor moet Qmusic nu 3,8 miljoen euro betalen om te mogen blijven uitzenden op FM. Talpa Network ziet voor Radio 538, Radio 10 en Sky Radio een rekening van in totaal 9,7 miljoen euro op de mat vallen.

Andries Knevel naar Groot Nieuws Radio

Andries Knevel gaat een programma maken bij Groot Nieuws Radio. Het format ‘Een Goede Zondag’ zal te horen zijn als tegenhanger van ‘EOs Groot Nieuws’ op NPO Radio 5. Groot Nieuws Radio is een christelijke radiozender, die programma’s uitzendt om een grote groep aanhangers van het christendom aan te spreken.

Niet alleen Andries Knevel zal te horen zijn bij Groot Nieuws radio. Ook Wim Grandia, Peter Roosendaal en Ilonka Terlouw zullen te horen zijn met overdenkingen. In de programma’s zal ruimte zijn voor gewijde muziek.

Knevel werd bekend als televisiepresentator bij de EO. Ook op de radio maakte hij de nodige programma’s. Jarenlang was Andries Knevel programmadirecteur bij de omroep. Afgelopen december verliet hij na 43 jaar de EO. Nu wordt dus bekend dat Knevel een soort zelfde programma als toenmalig bij NPO Radio 5, bij Groot Nieuws Radio zal verzorgen.

Radio Veronica terug naar de seventies

Radio Veronica gaat een week lang terug in de tijd, naar de jaren ‘70. Vanaf zaterdag 19 februari om 19.00 wordt er uitsluitend muziek uit dit decennium gedraaid. Rob Stenders, Tim Klijn en Marisa Heutink presenteren online ook een 70’s popquiz, die moet gelden als het startschot voor de themaweek.

Luisteraars kunnen online meedoen met de quiz, en zo muzikale herinneringen ophalen aan het beste uit de jaren ‘70. Een week lang is op de radio vooral veel funk, punk, disco en rock te horen.

De jaren ‘70 zijn van 19 tot en met 25 februari te horen. Luisteraars mogen hun favoriete platen uit dit decennium aanvragen. Op basis van de suggesties stelt Radio Veronica tot slot de ‘70’s Top 100’ samen, die op vrijdag 25 februari van 09.00 uur tot 19.00 uur wordt uitgezonden.