NMO wil Grand Prix Radio uit luisteronderzoek

NMO wil Grand Prix Radio uit luisteronderzoek

Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) wil Grand Prix Radio uit het luisteronderzoek halen. Het station zendt alleen online en via DAB+ uit, maar heeft regelmatig boven een miljoen luisteraars. Volgens het NMO kunnen die cijfers niet kloppen. En daar lijkt bewijs voor te zijn: het NMO zegt dat de hoge luistercijfers van de zender komen door de meetmethode.


Voor het luisteronderzoek wordt een app gebruikt die geluid identificeert en aan een zender koppelt. Het racegeluid van de Formule 1 wordt door de app gekoppeld aan Grand Prix Radio. Dat terwijl een gebruiker van de app ook gewoon naar de Formule 1 op televisie zou kunnen kijken. Daarvoor hoeft het geen luisteraar van Grand Prix Radio te zijn.


In Nederland zendt Grand Prix Radio officieel ook niet uit. Sinds de zender alleen nog de Belgische rechten heeft, zendt het officieel vanuit België uit. Een formeel Belgische zender wordt dan dus in Nederland gemeten. Op dit moment werkt het Luisteronderzoek aan encoding voor Grand Prix Radio, zodat de cijfers eerlijk gemeten kunnen worden. Maar dat kost tijd, zegt het NMO.