Rechtszaak QMusic leeftijd radio luisteraar en de Nachtwacht Award

Rechtszaak QMusic leeftijd radio luisteraar en de Nachtwacht Award

Er volgt weer een rechtszaak over het kavel van Qmusic Non-Stop in de Randstad. Op het oude kavel van Fresh FM is tegenwoordig de nonstop versie van Qmusic te horen. Volgens het bedrijf TiDa, is dat onrechtmatig. Het station wordt geproduceerd door Radio Limburg, maar er is Qmusic Non-Stop te horen. TiDa vindt dat er fouten zijn gemaakt bij de aanvraag.

In 2020 kreeg Radio Limburg de kavel in handen. Radio Limburg zorgt de samenwerking met Qmusic op, en daarmee was Qmusic Non-Stop op de FM een feit. TiDa vindt dat oneerlijk en stapte naar de rechter. Volgens TiDa had Radio Limburg moeten worden uitgesloten van de veiling. De voorzieningenrechter in Rotterdam was het daarmee eens.

Daarop stelde Radio Limburg hoger beroep in. Toen oordeelde de rechtbank dat de toekenning rechtmatig was. Nu volgt er weer een rechtszaak, dit keer bij het hoogste bestuursorgaan: het College van Beroep.


NPO Radio 2 best beluisterde zender online in december

NPO Radio 2 was in december de best beluisterde Nederlandse zender op het internet. Dat heeft de zender te danken aan de Top 2000, blijkt uit het luisteronderzoek van NLO. Radio 10 was met de Top 4000 goed voor de tweede plaats, en Sky Radio met kerstmuziek voor de derde plaats. De stream van NPO Radio 2 werd tussen 29 november 2021 en 2 januari 2022 3,71 miljoen keer gestart,

Gemiddeld luisterden er meer dan 241 duizend mensen online via de stream naar NPO Radio 2. Dat is een verdubbeling ten opzichte van november. Het gaat om unieke luisteraars, met een sessie van langer dan een minuut en korter dan 24 uur. Ook zijn de zogenaamde bots en spiders eruit gefilterd.

Het station met de minste luisteraars online is Qmusic Nederlandstalig: die zender had slechts 2.171 gestarte sessies per week. Het is goed om te weten dat in de luistercijfers alleen *online" stations worden opgenomen die zijn aangesloten bij een verkoopnetwerk.


Radio luisteraar is ongeveer 51,3 jaar oud

Luisteraars van landelijke en regionale radiostations zijn gemiddeld 51,3 jaar oud. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek. In 2020 was de leeftijd nog 51 jaar, en het jaar daarvoor 50,2 jaar. De conclusie is dus dat de luisteraar steeds ouder wordt.

Met een gemiddelde leeftijd van 34,7 jaar, heeft SLAM de jongste luisteraars. SLAM profileert zich niet meer als jongerenzender, maar als pop- en dancezender in de doelgroep 20 tot 49 jaar. Dat is voor adverteerders de belangrijkste doelgroep bij de radio.

De grootste zender van ons land, Qmusic, heeft luisteraars van gemiddeld 39,8 jaar oud. Luisteraars van 3FM zijn ongeveer 39,1 jaar oud. De zender met de oudste luisteraars is het Noord-Hollandse NH Radio: daar zijn luisteraars gemiddeld 68,8 jaar.


Nachtwacht Award voor ‘Eus’

Özcan Akyol (vaak ‘Eus’ genoemd in de media), heeft de Nachtwacht Award gewonnen voor zijn programma ‘Onze man uit Deventer’. Dat heeft Stefan Stasse in zijn programma ‘De Staat van Stasse’ op NPO Radio 2 bekend gemaakt.

Dit is de tweede keer dat hij de juryprijs wint: eerder won hij al in 2019. Akyol presenteert het 1-op-1 interviewprogramma ‘Onze Man in Deventer’ live vanuit zijn woonkamer in Deventer. Daarmee wint Akyol het van bekende DJ’s als Eddy Keur, Rick van Velthuysen en Danny Blom.

De Nachtwacht Award wordt gezien als een belangrijke prijs voor presentatoren en deejays die een nachtprogramma maken. De prijs is vernoemd naar de ‘Nachtwacht’, het programma dat ooit op Radio 1, Radio 2 en 3FM te horen was.