Nieuwe presentator NOS Radio 1 Journaal en Julia Maan stopt bij SLAM!

Nieuwe presentator NOS Radio 1 Journaal en Julia Maan stopt bij SLAM!

En deze week ook te lezen: Radio 2 in Vlaanderen wordt VRT Radio 2 en Top 40 blijft te horen bij Qmusic.

Sander van Hoorn wordt nieuwe presentator ‘NOS Radio 1 Journaal’

Sander van Hoorn wordt de nieuwe presentator van het ‘NOS Radio 1 Journaal’ op zaterdag. Hij presenteert het programma twee zaterdagen per maand. Op de andere zaterdagen blijft Dieuwe Teertstra het NOS Radio 1 Journaal presenteren.

Het grote publiek kent Van Hoorn als correspondent voor de Europese Unie en als correspondent in Israël, Palestina en Libanon. Na 16 jaar in het buitenland keert hij weer terug naar eigen land.

Naast zijn werk als presentator, pakt hij de rol van binnenlandverslaggever voor de NOS op. Dat melden zowel de NOS als Sander van Hoorn zelf op zijn Twitter.

Sidekick Julia Maan stopt bij SLAM!

Sidekick Julia Maan moet weg bij SLAM. Dat maakte ze bekend in het programma ‘Het Avondcircus’ op SLAM! Ze was bij het programma te horen als sidekick, maar werkte ook achter de schermen als producer. Het vertrek bij de zender is niet vrijwillig.

Volgens Maan is er ‘heel wat aan de hand in radioland’. In het programma zegt ze: “Mensen komen en gaan, en ik ga. Fakking jammer natuurlijk. Ik moet weg. Mijn tranen zijn al op.”

Ze was samen met Daniël Lippens elke dag te horen in het avondprogramma op de zender. Waarom Julia precies moet stoppen bij de zender, is niet medegedeeld.

Radio 2 in Vlaanderen wordt VRT Radio 2

De Vlaamse publieke omroep hernoemt de zender Radio 2 naar VRT Radio 2. Met de nieuwe naam wordt de hele zender in een nieuw jasje gestoken. Zo zijn er een nieuw jinglepakket, een nieuwe huisstijl, een nieuwe website en een nieuwe slogan.

De zender geldt als de familiezender van de VRT. Met de nieuwe naam wil de VRT nog duidelijker maken dat de zender onderdeel is van de VRT. Daarmee volgt de Vlaamse omroep de lijn van de Nederlandse NPO, die eerder ook ‘NPO’ toevoegde aan de namen van de radiozenders.

Voor nu is alleen Radio 2 vernieuwd, maar de kans bestaat dat op termijn ook de andere zenders zullen veranderen. Of ook de televisiezenders volgen, is nog niet bekend.

VRT Radio 2 geldt al sinds jaar en dag als de populairste radiozender van Vlaanderen. Het marktaandeel schommelt zo rond de 30 procent. Daarmee is het radiostation bekend bij ongeveer een derde van de Vlamingen. Dat de VRT zo’n grote zender in handen heeft, is sinds Radio Donna in de jaren 2000 niet meer gebeurd.

Top 40 blijft te horen bij Qmusic

Ook de komende jaren blijft de Top 40 te horen bij Qmusic. De Stichting Nederlandse Top 40 en radiozender Qmusic hebben daarover nieuwe afspraken gemaakt. De twee organisaties werken sinds 2019 samen aan de productie van het radioprogramma. De Top 40 zal nog zeker tot het einde van dit decennium op de zender te horen zijn.

Volgens algemeen directeur Robert Bernink is de Top 40 een genre op zich geworden. Bernink vindt daarmee de Top 40 uitstekend bij een hitstation als Qmusic passen. Ook Erik de Zwart van de Stichting Nederlandse Top 40 is in zijn nopjes: ‘Qmusic heeft de Top 40 een nieuw élan gegeven, met onder meer de Top 40 Awards’. Dat zeggen beiden tegen RadioWereld.nl.

De Nederlandse Top 40 is al sinds 1965 een begrip. Het is Nederlands meest belangrijke hitparade, en die mag Qmusic dus de komende jaren blijven uitzenden.