Podcasts op illegale torrentsites

Podcasts op illegale torrentsites

Podcasts zijn steeds vaker op illegale torrentsites te vinden. Uiteraard niet omdat de makers het daar zelf uploaden, maar omdat piraten de podcasts stelen en herverspreiden. Populaire podcasts, zoals die van Joe Rogan, Esther Perel en Serial Killers, zijn op torrentsites in veelvoud te downloaden. Deze podcasts zijn normaal gesproken alleen exclusief te beluisteren bij Spotify.

Het illegaal downloaden van podcasts is strafbaar. Sinds 2014 geldt er in Nederland een downloadverbod. Hoewel er geen gevallen bekend zijn van Nederlanders die beboet werden voor illegaal downloaden, mag het niet. In Nederland worden rechtszaken gevoerd door onder meer Stichting BREIN om een eind te maken aan torrentsites. Vorige week werd nog bekend dat Nederlandse internetproviders zes illegale downloadsites moeten blokkeren, op last van de rechter. BREIN had daartoe een zaak aangespannen.

Of illegaal podcasts downloaden een grote vlucht gaat nemen, is nu moeilijk te spellen. Dat het een doorn in het oog is van Spotify, en de makers van de podcasts, is wel duidelijk.