Radio blijft belangrijk, maar minder mensen luisteren

Radio blijft belangrijk, maar minder mensen luisteren

Rick van Velthuysen vervangt Frank van der Lende op Veronica, Radio blijft belangrijk, maar minder mensen luisteren en Hans Hogendoorn stopt nu écht bij NPO Radio 1

Rick van Velthuysen vervangt Frank van der Lende op Veronica

Rick van Velthuysen vervangt de komende tijd Frank van der Lende bij Radio Veronica. Frank werd afgelopen vrijdag voor de tweede keer vader. Dochter Fransje is geboren in blakende gezondheid, schrijft hij op zijn Instagram.


Frank van der Lende vult bij Veronica het tijdslot tussen 12.00 en 14.00 uur. Dat programma neemt Rick van Velthuysen nu tijdelijk over, meldt de zender. Frank werd in juni 2022 voor de eerste keer vader. Toen werd zoon Koos geboren


Rick vervangt Frank naast zijn eigen uitzendingen in het weekend. Dat betekent dat WeekendRick op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 15.00 uur gewoon te horen blijft.

Radio blijft belangrijk, maar minder mensen luisteren

Radio blijft de belangrijkste manier om te luisteren naar audio, maar er is wel een krimp zichtbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Media Onderzoek (NMO), onder meer dan 10.000 respondenten van 13 jaar en audio. 70 procent gaf aan wel eens naar radio te luisteren. Dat was vorig jaar nog 83 procent.


De NMO ziet een groei in de populariteit van online muziekdiensten. Opvallend is dat dit in alle leeftijdscategorieën gebeurt. Gemiddeld luistert Nederland nog twee uur en negentien minuten per dag naar de radio. Naarmate de luisteraar ouder wordt, neemt de gemiddelde luistertijd toe. Zo spenderen 65-plussers gemiddeld twee uur en 47 minuten aan radio luisteren.


Ondertussen ziet de NMO ook dat luisteren via een stream een echt kantoorfenomeen is. Buiten de kantooruren blijft FM duidelijk de marktleider. In het weekend ligt het aandeel van streaming ook beduidend lager dan tijdens weekdagen.

Hans Hogendoorn stopt nu écht bij NPO Radio 1

De iconische stem van Hans Hogendoorn zal niet meer te horen zijn bij NPO Radio 1. Hij was nog even te horen als stem van ‘Met Het Oog Op Morgen’, maar zondag was toch echt de laatste keer. Hij stopt na 48 jaar en draagt het stokje over aan Hanneke de Jonge. Hanneke is geen onbekende van de NPO: ze werkte jarenlang bij het NOS Journaal, en nu bij Nieuwsuur.


Hans is inmiddels 76 en gaat van zijn pensioen genieten. In de uitzending vertelde hij afgelopen zondag dat hij het verbazingwekkend vindt dat bijna 7200 mensen zich hebben aangemeld om hem te vervangen. Hogendoorn was sinds de start van het programma als stem te horen.


Jarenlang was Hans ook de stem van heel NPO Radio 1, maar daar stopte hij in 2022 al mee. Hans werd opgevolgd door Sander Guis, die tegenwoordig met Wendy Duivenvoorde de jingles voor NPO Radio 1 inspreekt.