SLAM! experimenteert met avondprogramma, KINK moet bodemprocedure afwachten

SLAM! experimenteert met avondprogramma, KINK moet bodemprocedure afwachten

En verder in deze wekelijkse update: 538 komt met ‘90’s @ 9:00’ en Talpa start muziekinfo op DAB+.

SLAM! experimenteert met avondprogramma

SLAM werkt aan een experiment met een late night avondprogramma. Vanaf 22.00 uur zijn er de komende weken drie nieuwe DJ’s te horen, met een gezamenlijk programma. Tussen 22.00 en middernacht zijn nu Jarno van der Wielen, Julia van Reyendam en Marijn Oosterveen te horen. Tot voor kort was er na dit tijdstip alleen non-stop muziek te horen.

Het gaat om een experiment met nieuwe talenten. De komende maanden wil de zender dat vaker gaan doen, zowel online als on-air. Dat kunnen we nu volgen via de zenders van het radiostation.

Drie jaar geleden schrapte SLAM! Nog de avondshow, die toen gepresenteerd werd door Harm den Besten en Kees Dorresteijn. Jarno van der Wielen was al een tijdje te horen. Marijn Oosterveen werkte als producer voor ‘het Avondcircus’ van Daniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl. Julia van Reyendam was te horen op de regionale commerciële zender Wild FM. Zij maakt bekend minder op Wild FM te horen te zijn, en meer op SLAM!

KINK moet bodemprocedure afwachten

KINK moet de bodemprocedure, die het heeft aangespannen om een veiling van FM-frequenties los te peuteren, afwachten. Het radiostation Kink heeft het beroep over de FM-frequenties verloren. Eerder zag de bestuursrechter al geen reden voor een kort geding, en nu ziet ook het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) geen reden voor een snellere uitspraak.

KINK wil niet dat het kabinet de vergunningen voor de landelijke FM-frequenties voor een derde keer verlengt. De zender wil ook niet wachten op de bodemprocedure tegen de noodverlenging, die pas 24 juni dient. Volgens het radiostation moet er haast worden gemaakt, omdat de FM-frequenties al in september verlengd worden.

Volgens het radiostation is het oneerlijk dat de frequenties niet geveild worden. De zender heeft dan ook een langgekoesterde wens om weer terug te keren op FM. Radiozender Qmusic is het eens met KINK: het landelijke radiostation vindt een noodverlenging niet meer nodig, omdat de advertentiemarkt juist weer opkrabbelt.

538 komt met ‘90’s @ 9:00’

538 heeft deze week ‘Die Verrückte’ vervangen door ‘90’s @ 90:00’. Daarmee is het programmaonderdeel, dat nog uit de tijd van Edwin Evers stamt, definitief niet meer te horen in de 538 Ochtend. Vanaf deze week kunnen luisteraars terug in de tijd. Op vrijdagochtend maakt dj Chris Deluxe van 09.00 tot 09.30 een mix met 90’s-muziek.

Volgens 538 is het ‘ritme na de coronapandemie verschoven’. Dat is volgens radio 538 de ideale tijd om een dergelijke verandering door te voeren. Met het nieuwe uur, wil 538 vooral meer mikken op mensen die in de jaren ‘90 geboren of opgegroeid zijn.

Het format is niet nieuw. Sky Radio deed een aantal jaar geleden precies hetzelfde, met ‘The 90’s @ 9’.

Talpa start muziekinfo op DAB+

Talpa Network geeft bij haar DAB+ zenders nu ook weer welke muziek er gedraaid wordt. Op 538 Nonstop, 538 Classics, Radio 10 60’s & 70’s Hits, Radio 10 80’s Hits, Sky Radio Hits, Sky Radio Nice & Easy en Vintage Veronica wordt nu aan het begin van een lied getoond wat er draait.

Eerder werd de muziekinfo alleen weergegeven bij Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Nu geven alle kanalen deze informatie weer. Om de weergave te regelen, maakt Talpa gebruik van het zogenoemde Dynamic Label Segment (DLS). Dat is een techniek die vergelijkbaar is met de RDS op een oude radio.

Talpa is druk in de weer met de nieuwe stations. Nog afgelopen maand breidde het mediabedrijf van John de Mol uit met vier radiostations, dankzij de ingebruikname van het nieuwe landelijke DAB+-netwerk op kanaal 9C.