Overgangsweek, programmering Joe en de Graag en Stam naar 3FM

Overgangsweek, programmering Joe en de Graag en Stam naar 3FM

Het belangrijkste radio nieuws in week 36: Overgangsweek zorgt voor groei radiostations, JOE maakt voorlopige programmering bekend en Tom de Graaf en Joe Stam naar NPO 3FM


Overgangsweek zorgt voor groei radiostations

De overgangsweek heeft geen vervelende gevolgen gehad voor de radiostations. Met deze week bedoelen we de week waarin werd gewisseld van FM-frequentie. Dat was noodzakelijk na de veiling van juli. Zelfs de zenders SLAM! en Sublime hebben een hoger marktaandeel behaald dan de week ervoor. Zo groeide SLAM! naar 1,5 procent en Sublime naar 0,7 procent.


NPO Radio 2 blijft de grootste zender van Nederland. Het heeft nu een marktaandeel van 13,9 procent. Daarmee laat het concurrenten Qmusic en Radio 10 ver achter zich, met respectievelijk 12,3 procent marktaandeel voor Qmusic en 10,0 procent marktaandeel voor Radio 1.


Opvallende stijgers zijn NPO Radio 5, Radio Veronica en NPO 3FM. Vooral NPO 3FM is opvallend, omdat deze zender er in een week tijd een half procentpunt bij krijgt. Daarnaast weten we ook met welk marktaandeel de nieuwe zender JOE is begonnen: 0,3 procent.


JOE maakt voorlopige programmering bekend

De nieuwe radiozender JOE, het zusje van Qmusic, heeft de voorlopige programmering bekendgemaakt. Op dit moment worden alle programma’s gemaakt door de DJ’s van Qmusic. Naar eigen zeggen is de zender in gesprek met presentatoren die een nieuwe, vaste programmering zullen gaan vormen. Voorlopig presenteert Kimberley Dekker daarom de ochtendshow van 07.00 uur tot 10.00 uur.


Vanaf 10.00 uur presenteert Daniël Smulders, die ook op Jumbo Radio te horen is. Van 13.00 uur tot 16.00 uur kruipt Edwin Noorlander achter de microfoon, en de dagdienst wordt afgesloten door Lars Boele van 16.00 uur tot 19.00 uur.


Op vrijdag zijn er wisselende namen. Zo presenteerde Mattie Valk in de eerste week op vrijdagmiddag. In de tweede week zal dat Stephan Bouwman zijn. Joe is gestart met uitsluitend goed geteste hits uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Op die manier wil de zender zich presenteren als een echt oldies station.


Welke DJ’s een plek in de vaste programmering gaan krijgen, weten we nog niet. Op dit moment voert DPG Media gesprekken met verschillende namen.


Tom de Graaf en Joe Stam naar NPO 3FM

Tom de Graaf en Joe Stam gaan een programma maken bij NPO 3FM. Beide heren zijn beter bekend onder de namen ‘Joe Stagiair van de Show’ en ‘Tom van de Intercom’ van Qmusic. Daar waren ze een tijd lang onderdeel van de ochtendshow van Mattie Valk en Marieke Elsinga. Nu gaan ze op eigen benen staan en presenteren ze vanaf 1 januari dagelijks een programma van 09.00 tot 10.00 uur voor BNNVARA. Daarmee komt het programma ‘We Want More Zeroes’ op NPO 3FM te vervallen.


De heren zeggen veel zin te hebben in het presenteren van een eigen radioprogramma: “Jarenlang heb ik mogen meewerken aan een radioshow en het is nu tijd om het helemaal zelf te gaan doen”, zegt Joe Stam.


Volgens Menno de Boer van NPO 3FM ademen Tom en Joe ‘positiviteit en avontuur’, iets wat NPO 3FM op dit moment zoekt in haar DJ’s. Vanaf 1 januari kunnen we horen hoe Tom en Joe klinken zonder Mattie en Marieke aan hun zijde.