Talpa start nieuwe dab+ zenders - juryleden online radio awards stappen op

Talpa start nieuwe dab+ zenders - juryleden online radio awards stappen op

En verder in deze nieuwsupdate: Jeroen Drogt nieuw op Radio Veronica en afgelopen kwartaal weer meer omzet uit radioreclame.

Talpa start vier nieuwe DAB-zenders

Talpa Network komt met vier nieuwe radiostations op DAB+. De zenders ‘538 Classics’, ‘Radio 10 80’s Hits’, ‘Sky Radio Nice & Easy’ en ‘Vintage Veronica’ zijn nieuw, en uitsluitend te horen in de digitale ether.

Met de nieuwe kanalen wil Talpa het audio-aanbod vergroten, en de luisteraars nog beter bedienen. Dat zegt Paul Römer, radiodirecteur van Talpa Network. Elk themakanaal heeft een eigen doelgroep, die te linken valt aan de hoofdzender.

De zenders zenden uit in een lagere kwaliteit. Op DAB+ is namelijk maar beperkte bandbreedte beschikbaar. Door in een lagere kwaliteit uit te zenden, konden er vier nieuwe stations starten. Talpa kocht de vergunningen om te mogen uitzenden voor ongeveer acht ton.

Twee juryleden stappen uit jury Online Radio Awards

De juryleden Vincent Bijlo en Patricia van Liemt stappen uit de jury van de Online Radio Awards. Beiden hebben een verschillende reden. Patricia van Liemt stopt ermee omdat ze het onacceptabel vindt dat Johan Derksen is genomineerd in de categorie ‘Beste Presentator’. Vincent Bijlo stopt omdat hij de kwaliteit van de meeste podcasts en presentatoren onder de maat vindt.

Volgens Patricia van Liemt is het ‘een klap in het gezicht van alle mensen die ooit te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag’ dat Johan Derksen genomineerd is in de categorie ‘Beste Presentator’ op online radio. Van Liemt vindt dat bezinning meer tijd nodig heeft.

Vincent Bijlo vindt de kwaliteit van de genomineerde podcasts en presentatoren onder de maat. Daarnaast stopt hij omdat de zender waar hij zelf te horen is, JINX Radio, een van de genomineerde zenders is.

Jeroen Drogt nieuw op Radio Veronica

Radio Veronica heeft er een nieuwe DJ bij: Jeroen Drogt. Drogt volgt Femke van der Veen op in de weekendprogrammering van de landelijke radiozender. Vanaf zaterdag presenteert Jeroen tussen 14.00 en 16.00 uur ‘De Weekend Bonanza’.

Jeroen Drogt is geen onbekende naam is het oosten van het land. Daar is hij langer te horen geweest, op onder meer Radio8, de streekomroep van de Achterhoek. Jaren daarvoor was hij te horen op onder meer HOTradio. De afgelopen jaren maakte Jeroen Drogt radio bij KX Radio en XXL Stenders, van de zenderbaas van Veronica, Rob Stenders.

Onlangs stopte Femke van der Veen bij Radio Veronica omdat zeven dag per week werken toch te veel voor haar bleek. Ze is nu nog actief als invaller op Radio Veronica.

Weer meer omzet uit radioreclame

Ook in de eerste drie maanden van dit jaar, is er weer meer geld verdiend uit radioreclame. Er werd 41,7 miljoen euro netto verdiend met reclame op verschillende audioplatformen. Dat is 15,7 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt de Stichting Audify, die de cijfers bijhoudt.

In totaal is er voor 37 miljoen euro uitgegeven aan reclame op de radio. Dat is vijf miljoen meer in vergelijking met vorig jaar. Adverteerders maakten minder gebruik van non-spot reclame, en juist meer van reclameblokken.

Niet alleen de radioreclame doet het goed. Ook online reclames bij podcasts en online spelers zijn geliefd bij adverteerders. De omzet uit digitale audioreclame groeide van 1,46 miljoen euro naar 2,77 miljoen euro. De radiozenders hebben de inkomsten hard nodig, na een flinke dip in het coronajaar 2020.