Weer publiek bij Top 2000

Weer publiek bij Top 2000

En lees ook deze week over uitspraken van Rob van Someren & de meest beluisterde zender online in oktober.


Top2000 publieker dan ooit

Dit jaar is er voor het eerst weer publiek aanwezig bij de Top 2000 op NPO Radio 2. De afgelopen twee jaar kon dat niet, in verband met corona. Dit jaar wordt de toplijst ‘publieker dan ooit’, zegt de zender. Bezoekers mogen namelijk 24 uur per dag langskomen. Ook blijft de mogelijkheid om virtueel, via een live-verbinding met luisteraars, het café te bezoeken.

Zendermanager Peter de Vries zegt tegen Radiofreak een ‘mooie wisselwerking tussen de tv-schermen en het publiek in het café’ te verwachten. De zendermanager wijst erop dat de schermen een succes zijn, omdat NPO Radio 2 op die manier bij de mensen thuis komt.

De stemweek voor de Top 2000 is op 1 december van start gegaan. Op Eerste Kerstdag begint de Top 2000, zoals traditie is, op NPO Radio 2. De lijst is dan tot het einde van het jaar te horen.

Qmusic meest beluisterde zender online in oktober

Qmusic was de meest beluisterde zender online in oktober. Dat is inmiddels al maanden zo. Dat blijkt uit de Streaming Audio cijfers van het NLO. De zender werd maar liefst 2,10 miljoen keer per week gestart. Dat is bijna 219.000 keer meer dan in september.

Het is al voor de vijfde maand op rij dat Q Music de meest beluisterde zender online is. De kerstperiode begint nu ook, dus ook Sky Radio Christmas stijgt verder in de lijst. De tweede meest beluisterde zender online is NPO Radio 1. Ook NPO Radio 2 en Radio 538 doen online goede zaken.

KINK krijgt er ook online meer luisteraars bij en klimt van plek 18 naar plek 12. Het grootste niet-landelijke commerciële station is RadioNL. We vinden in de top 10 geen zenders die alleen op het internet uitzenden. In totaal werden de streams van alle 120 gemeten stations zo’n 17,54 miljoen keer gestart.

Rob van Someren spreekt zich uit over ‘onbetrouwbare overheid’

Radio-DJ Rob van Someren heeft zich in zijn Radio 10-middagshow uitgesproken over de overheid. Hij noemt de overheid ‘onbetrouwbaar’, omdat het kabinet voornemens is om het aantal landelijk toegestane FM-kavels per partij terug te brengen van vier naar drie. Talpa, eigenaar van Radio 10, heeft er 4. Volgens Van Someren is er een kans dat Radio 10 weer van het landelijke net verdwijnt.

Maandag maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de voorwaarden bekend voor de veiling van de landelijke FM-vergunningen. In de voorwaarden staat dat één bedrijf nog maar drie landelijke FM-kavels kan bemachtigen. Voor Talpa betekent dit dat Radio 10, Radio 538, Sky Radio of Radio Veronica binnenkort niet meer landelijk te horen is op FM.

Van Someren zegt dat het onmogelijk is om op deze manier een radiobedrijf te runnen. Er zit een kans in dat Talpa toch vier zenders mag houden; de hele veiling kan worden tegengehouden als de Vereniging Commerciële Radio het aangetekende protest toegewezen krijgt. Maar toch zegt van Someren dat het ‘een heel vervelend voorteken’ is, en ‘dat het maar weer blijkt dat je niet kunt vertrouwen op de wet- en regelgeving van de overheid.’