Sky Radio kan niet alleen online bestaan

Sky Radio kan niet alleen online bestaan

Ook deze week lees je meer over DJ’s Glazen Huis NPO 3FM mogen weer niet eten en volgens Gerard Ekdom zorgen de nieuwe FM-regels voor onrust.

Media-expert: ‘Sky Radio kan niet alleen online bestaan’

Volgens media-expert Evert Bronkhorst kan Sky Radio onmogelijk alleen nog online bestaan. De zender heeft een FM-frequentie nodig om haar voortbestaan te verzekeren. Die reactie volgt op het besluit van minister Adriaansens om nog maximaal drie FM-frequenties per mediabedrijf toe te staan. Talpa heeft er nu vier, en zal dus een zender van het FM-net moeten halen.

Daarbij wordt ook gekeken naar Sky Radio. De zender is de enige non-stop zender, zonder DJ’s. In de media wordt vaak gesproken over het verdwijnen van óf Sky Radio óf Radio Veronica. Sky Radio heeft een hoger marktaandeel dan Radio Veronicaline-radio.nl/radio-veronica, terwijl de kosten van de zender beperkt zijn. Daarmee heeft Sky een voordeel tegenover Veronica.

Volgens Evert Bronkhorst zou Sky Radio onmogelijk alleen online kunnen uitzenden. Het heeft volgens hem geen toegevoegde waarde tussen de vele dj-loze zenders die al op het internet te vinden zijn. Die draaien soortgelijke muziek. Daarom blijft FM cruciaal voor het voortbestaan van Sky Radio.

DJ’s Glazen Huis NPO 3FM mogen weer niet eten

De bewoners van het Glazen Huis van NPO 3FM mogen dit jaar als vanouds weer niet eten. Het niet eten is een traditie: het was al sinds het eerste editiejaar in 2004 onderdeel van het programma. Vorig jaar werd ‘niet eten losgelaten als onderdeel van het concept.

Deze week was in het programma van Rob Janssen, die het Glazen Huis ook zal betrekken, te horen dat het onderdeel ‘niet eten’ terugkeert bij NPO 3FM Serious Request. Rob zat als enige bewoner vorig jaar ook al in het huis. Dit jaar zijn zijn collega’s Barend van Deelen en Sophie Hiljkema nieuw.

NPO 3FM komt dit jaar in actie voor Het Vergeten Kind. De actie begint op zondag 18 december en duurt tot Eerste Kerstdag. Bij de zender wordt al volop aandacht besteed aan de actie.

Gerard Ekdom: ‘Nieuwe FM-regels zorgen voor onrust’

Volgens radio-DJ Gerard Ekdom (Radio 10) zorgen de nieuwe FM-regels ‘voor een hoop onrust’. Daarmee bedoelt Ekdom het besluit van minister Adriaansens dat een mediabedrijf nog maar maximaal drie FM-frequenties moet hebben. Ekdom werkt bij Talpa, dat vier frequenties in bezit heeft. Volgens hem ‘weet niemand wat er gaat gebeuren’, zegt hij in Het Parool.

Talpa zal moeten besluiten welke zender het zonder FM-frequentie moet stellen. Op dit moment is het bedrijf eigenaar van Radio Veronica, Radio 538, Sky Radio en Radio 10. Volgens Ekdom is het onwaarschijnlijk dat Radio 10 verdwijnt: “Ik denk niet dat Talpa daaraan twijfelt.”

Hij hint wel op de nieuwe DJ’s bij Radio Veronica: “Afgelopen jaar zijn veel dj’s van station gewisseld. Stel je voor dat je bent overgestapt, denkt even in rustig vaarwater te komen en dan dit nieuws hoort.” Gerard noemt het komende jaar ‘een spannend jaar’.