3 DJ’s stappen over naar Veronica

3 DJ’s stappen over naar Veronica

Het radionieuws van afgelopen week: 3 DJ’s stappen over naar Veronica: 2 al niet meer te horen, Radiovrouwen komen in opstand met eigen prijs & KINK is weer Kink FM in de Randstad


3 DJ’s stappen over naar Veronica: 2 al niet meer te horen

Wouter van der Goes, Frank van ‘t Hof en Gerard Ekdom stappen over naar Radio Veronica. Wouter en Frank zijn al per direct niet meer te horen bij hun oude werkgever, NPO Radio 2. Gerard Ekdom blijft nog wel te horen op Radio 10 en maakt de overstap tegen de zomer.


Dinsdagavond waren Wouter van der Goes en Frank van ‘t Hof meteen al voor het laatst te horen op NPO Radio 2. Een woordvoerder zegt tegen RadioWereld dat ‘in goed overleg’ is besloten dat de twee DJ’s plaats moeten maken bij NPO Radio 2. De heren wilden niet van een afscheidsuitzending spreken, zegt Van der Goes aan het einde van zijn programma: ‘Om de eenvoudige reden dat ik er heel slecht in ben. Ik kan er helemaal niet goed mee omgaan.’


Wie de avonduren overneemt op NPO Radio 2, is nog niet bekend. Het Platenpaleis staat nog wel geprogrammeerd, maar zonder presentator. Wie blijvend op de uren komt, is evenmin bekend. Ook Gerard Ekdom stapt over naar Radio Veronica. Hij is dan te horen vanaf eind juli. Tot die tijd blijft hij nog even bij Talpa’s Radio 10.

Radiovrouwen komen in opstand met eigen prijs

Dit jaar maakt geen enkele vrouwelijke radiomaker kans op de Radioring voor Beste Presentator. Vijf mannen zijn genomineerd. Een schande, vinden de vrouwelijke radiomakers in Nederland. Ze komen daarom in actie en lanceren hun eigen alternatieve radioprijs: Beste Radiovrouw van 2023.


Dat er geen vrouwen zijn genomineerd voor de Radioring, komt doordat de organisatie heeft besloten de prijs genderneutraal te maken. Alle genders kunnen meedingen naar de prijs. Het publiek heeft gestemd en heeft dit jaar besloten dat er alleen mannen genomineerd zijn. Volgens Astrid de Jong van NPO Radio 1 was het een nobel streven van de organisatie om de prijs genderneutraal te maken, maar zijn de vrouwen nog lang niet gelijk vertegenwoordigd.


Op populaire zenders zijn overdag maar weinig vrouwen te horen. Daarom heeft De Jong een lijst van 99 succesvolle radiovrouwen opgesteld. Op de website Radiovrouwen.nl is het nu mogelijk te stemmen op je favoriete radiovrouw. Op dezelfde dag als de uitreiking van de Radioring, wordt ook de prijs voor de beste radiovrouw uitgereikt.

KINK is weer Kink FM in de Randstad

KINK mag zich weer ‘Kink FM’ noemen. De radiozender is sinds deze week weer in de Randstad via FM te beluisteren. Daarvoor heeft de zender een productieovereenkomst gesloten met Decibel. Dat houdt in dat Decibel de wettelijke eigenaar van de zender blijft, maar het signaal van KINK doorgeeft. Als het ware huurt KINK dus de frequenties van Decibel.


Daarmee is de zender eindelijk weer te horen op FM. Een langgekoesterde wens waarvoor al enkele rechtszaken werden aangespannen. KINK dwong onder meer af dat er een landelijke frequentieveiling moest komen. Die veiling kwam er, maar KINK greep naast de landelijke frequenties. Dus werd een konijn uit de hoge hoed getoverd en sloot KINK een overeenkomst met Decibel. Daar hoort ook de gekoppelde capaciteit op DAB+ op kanaal 5B en 8B bij. In Gelderland en Utrecht is KINK ook te horen op DAB+, via kanaal 12B.


Landelijk blijft het ook te horen op DAB+ via kanaal 9C. Daarnaast is het wereldwijd te beluisteren via internet. Om te vieren dat de zender weer op FM te horen is in de Randstad, maakte Michiel Veenstra dinsdagavond vanaf 23.00 uur een programma. Na middernacht was het tien seconden stil, waarna Supergrass met ‘Pumping on your stereo’ te horen was. Decibel blijft overigens ook bestaan, maar dan alleen online en via Ziggo, KPN en Odido.