Missie 538, NPO podcasts en Zendermanager 3FM

Missie 538, NPO podcasts en Zendermanager 3FM

Een zendermanager die opstapt, een missie voor het goede doel en groeiend aanbod van podcasts. De radiowereld stond ook deze week niet stil. Wat moet je zeker weten over de ins en outs van het Nederlandse radiolandschap?


Missie 538 keert terug

Radio 538 presenteert ook dit jaar weer ‘Missie 538’. Vorig jaar werd het evenement voor het eerst uitgezonden. Dit jaar vindt Missie 538 plaats van 17 tot 24 december. Daarmee zet de commerciële zender de actie tegenover Serious Request van 3FM. 538 zal geld ophalen voor 12 verschillende doelen.


De doelen waarvoor Radio 538 missies volbrengt zijn: DOA, Fonds Gehandicaptensport, Hersenstichting, Het Vergeten Kind, Hulp voor Helden, KNGF Geleidehonden, Nationaal Ouderenfonds, Plastic Soup Foundation, Prinses Máxima Centrum, Ronald McDonald Kinderfonds, Stichting Babyspullen en Stichting Hoogvliegers.


Luisteraars kunnen een plaat aanvragen voor geld, maar ook een eigen actie starten en daarvan de opbrengst doneren. Ook zullen bekende Nederlanders producten en ervaringen aanbieden waar luisteraars op kunnen bieden.


NPO zet in op podcasts regionale omroepen

De NPO gaat een aantal podcasts van regionale omroepen aanbieden via de site en app van NPO Radio 1 en de podcast-app NPO Luister. De podcasts waren al te beluisteren via de eigen kanalen van regionale omroepen, en nu komen ze ook onder de vlag van de NPO,.


Het gaat om tien podcasts van tien verschillende regionale omroepen: Binnen de Muren (RTV Drenthe), Sofasessies (L1), De Genezers (RTV Noord), De Dood van Robert Dönnges (Omroep Gelderland), FC Rijnmond Podcast (RTV Rijnmond), Moord op het Oosterveld (RTV Oost), Duizend Dagen (Omrop Fryslân), Corona Strijders (RTV NH), Anoniem Intiem (Omroep Gelderland) en Ik Sla Mijn Vrouw (Omroep Brabant).


Het aanbieden van deze podcasts via de NPO is een volgende stap in de samenwerking tussen de regionale publieke omroepen en de NPO. Met het uitbreiden van het aanbod hoopt de NPO een breed publiek te vinden voor verhalen uit de regio.


Zendermanager 3FM stopt

Zendermanager Sharid Alles stopt bij 3FM. Menno de Boer zal haar voorlopig opvolgen. Hij gaf eerder leiding bij Radio 538 en werkt nu freelance bij 3FM. Erik van Hengstum, nu nog zakelijk directeur Audio bij de NPO, wordt adjunct-zendermanager. Hij neemt die rol over van Robbert-Jan van de Velde, die ook vertrekt. Terwijl De Boer de taken als zendermanager interim overneemt, wordt er gezocht naar een nieuwe zendermanager.


Verschillende 3FM-DJ’s zegden het vertrouwen op in Alles, na een botsing op zender met DJ Timur Perlin. De zendermanager en de DJ discussieerden live op zender of Perlin een luisteraar mocht terugbellen. Of dat de aanleiding is geweest voor haar vertrek, is onduidelijk.


Sharid Alles begon in de zomer van 2018 als zendermanager van 3FM. Doel van haar aanstelling was om de kwakkelende luistercijfers te verbeteren. In de tijd waarin ze leidinggaf veranderde de zender van muziekformat, vertrokken de bekende gezichten van de zender en werd er regelmatig met de programmering geschoven. Al die aanpassingen mochten niet baten: het marktaandeel is nog maar 2,2 procent. Eerder zei Alles al te stoppen als de cijfers nog verder zouden verslechteren. Ze bleef toen, maar heeft nu haar conclusies getrokken.