Valse start Radio4all, NPO belangrijkste speler en avondshow van Qmusic

Valse start Radio4all, NPO belangrijkste speler en avondshow van Qmusic

Het radio nieuws van week 44 samengevat: Valse start voor Radio4all, maar maakt ook meteen nieuw programma bekend, NPO blijft de belangrijkste speler op de radiomarkt & Joost Swinkels (Qmusic) naar de vooravond


Valse start voor Radio4all, maar maakt ook meteen nieuw programma bekend

De nieuwe zender Radio4all kende deze week een valse start. Op 1 november maakte het radiostation haar eerste uitzending met Prem Radhakishun. In het programma was onder meer Lilian Marijnissen van de SP te gast. Hij presenteerde het programma samen met Katja Zwart, die binnenkort een songfestivalprogramma presenteert op Radio4All.


De eerste uitzending werd getergd door technische problemen. De eigen studio van Radio4All is nog niet af, waardoor de eerste uitzending vanuit een podcast studio moest komen. Die bleek technisch niet in orde voor een live-uitzending. Dat tekende de hele kwaliteit van het programma. Zo werd er minutenlang gepraat uitgezonden - maar niet de uitzending. Ook bleek er een probleem met de live verbinding te zijn.


Tegelijkertijd stuurde de zender ook een persbericht uit over een nieuw radioprogramma op het station. Het wordt een programma voor de LGBTQIAP-community, met Henri Haan als presentator. Hij is nu nog in het weekend op de regionale zender Simone FM te horen. Het programma moet ‘divers’ worden, met steeds de acceptatie van deze community voorop. Het programma wordt inclusief, maar komt ook met spraakmakende items en nieuwsupdates. Volgens Haan moet het programma een krachtige stem voor de gemeenschap worden, met openhartige gesprekken en unieke verhalen.


Voor Radio4All is het te hopen dat de zender de technische problemen snel verholpen heeft. Op 1 januari is namelijk het echte startschot. Volgens Henri Haan wordt de zender ‘een veilige haven voor iedereen’.

NPO blijft de belangrijkste speler op de radiomarkt

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blijft de belangrijkste en de grootste speler op de Nederlandse radiomarkt. De publieke omroep heeft een marktaandeel van in totaal 31,2 procent. Dat blijkt uit de Mediamonitor van het Commissariaat voor de Media (CvdM). Talpa Network leverde marktaandeel in, wat vooral wordt veroorzaakt door het dalende aandeel van Radio 538.


Daarmee blijft de NPO de grootste. Het marktaandeel blijft alleen maar groeien. Vooral zender NPO Radio 2 is geliefd onder de mediagebruikers. Daarnaast doet ook NPO Radio 5 het goed. Ook Qmusic doet goede zaken: het aantal luisteraars dat een zender per dag trekt, steeg daar enorm. Dat terwijl Radio 538 en Sky Radio juist aandeel zien verdampen.


Bij de NPO is het niet alleen maar reden voor feest: NPO 3FM blijft een zorgenkindje. Die noteerde ook in het afgelopen jaar weer een daling. Wel lijkt het gemiddelde dagbereik zich nu te stabiliseren, zo rond de twee procent.

Joost Swinkels (Qmusic) naar de vooravond

Joost Swinkels presenteert in het nieuwe jaar de avondshow van Qmusic. Deze wordt van 19 tot 22 uur uitgezonden. Daarmee vervangt hij Kai Merckx, die de middagshow op de nieuwe radiozender Joe gaat presenteren. Joe is het radiozusje van Qmusic. Swinkels schrijft online er ‘zo veel zin in’ te hebben. Op dit moment presenteert hij nog het blok tussen 22 en 1 uur.


Acht jaar geleden kwam hij bij de zender via het Q-college. Hij presenteerde programma’s in het weekend, maar sinds 4 jaar is hij in de late avond bij de zender te horen. Nu mag hij drie uur eerder beginnen. Dan blijft de vraag wie het tijdslot 22-01 van hem overneemt. Dat is nog niet bekend.


Volgens Qmusic is Joost een vaste waarde voor de zender geworden, omdat hij ‘leeft voor de muziek van Q en in goed contact met luisteraars staat’. Naast de avondshow presenteert Joost inmiddels ook al de Worldwide Club 20 op zaterdagavond.