Kink op FM, Hardwell terug & Radio4All zonder winstoogmerk

Kink op FM, Hardwell terug & Radio4All zonder winstoogmerk

Het radio nieuws van week 43 samengevat: ‘KINK komt regionaal op FM’, Hardwell terug op 538 en Radio4all hoeft niets te verdienen.


‘KINK komt regionaal op FM’

De radiozender KINK komt waarschijnlijk regionaal op FM. Daarvoor doet de regionale radiozender Radio Decibel afstand van haar frequenties. Dat meldt Marketing Report. Of die geruchten kloppen, willen zowel KINK als Decibel-eigenaar Perry Oerlemans niet bevestigen.


Al sinds 2007 heeft Radio Decibel meerdere FM-frequenties in handen. De zender is te horen in onder meer de Randstad en in Eindhoven. Volgens de geruchten zou Perry Oerlemans op zoek zijn naar een andere invulling van de FM-frequenties. Oorzaak: de matige prestaties van Decibel.


Decibel heeft als hoofdgenre de jaren ‘90, en dat lijkt niet echt te scoren. Volgens Marketing Report is het daarom logisch dat KINK op de frequenties komt. Die zender greep naast een landelijke frequentie bij de FM-veiling. KINK is niet de eerste zender die in plaats van landelijk regionaal gaat: dancezender SLAM! is alleen in de Randstad te horen, nadat het de landelijke frequenties verloor tijdens de veiling.


Hardwell terug op 538

DJ Hardwell keert terug bij Radio 538. Hij stopte in 2021 met zijn radioprogramma ‘Hardwell On Air’, maar nu neemt hij weer plaats achter de microfoon. Het programma werd jarenlang wereldwijd uitgezonden. Nu maakt hij nog één keer per maand zijn radioprogramma. Bij 538 zal hij dan iedere eerste vrijdag- op zaterdagnacht van de maand te horen zijn.


Hardwell On Air wordt straks weer uitgezonden tussen 02.00 en 03.00 op vrijdagnacht. Daar is nu nog een herhaling van de ‘538 Weekendmix’ te horen. De eerste show van Hardwell is op 4 november te horen.


De Nederlandse dj zegt enorm enthousiast te zijn en kijkt ernaar uit om samen te werken met 538: ‘Ik kijk er ontzettend naar uit om dit nieuwe HOA-tijdperk af te trappen!’, zegt hij in een persbericht.


Radio4all hoeft niets te verdienen

Radio4All, de voorlopige naam van het nieuwste landelijke commerciële radiostation van Nederland, wordt een zender zonder winstoogmerk. Dat zegt directeur Giel Beelen in de podcast ‘Doorzetters’. Hij zegt dat er ‘geen geld hoeft te worden verdiend’. Volgens Beelen zijn andere dingen belangrijk: inclusiviteit, openheid en privacy.


Eigenaar van Radio4All is ondernemer Joost Zuurbier. Hij kocht in juli frequentiepakket A08 voor maar liefst 6,1 miljoen euro. Volgens Giel Beelen wil Zuurbier vooral dat zijn instellingen staan voor inclusiviteit, openheid en privacy. Als de nieuwe radiozender allerlei makers van allerlei afkomsten en allerlei genres muziek vertegenwoordigt, is dat goed genoeg voor de eigenaar, vertelt hij in de podcast.


Giel doet nog meer uit de doeken over het station: het wordt een soort festival op de radio. Hij noemt het ‘anti-radio’: de radio wetten uit de boekjes worden overboord gegooid. Je kunt op elk tijdstip van de dag iets anders verwachten. Volgens Giel zal de zender daarom weinig fans hebben: “Wij krijgen geen fans van de radiozender, maar fans van de programma’s.” Daarnaast wordt het een diskjockey-loze zender, met alleen interessante programmamakers. Tot dusver weten we alleen al dat Prem Radhakishun een programma gaat maken op Radio4All.


Met de nieuwe zender willen Beelen en Zuurbier generatie Z proberen te bereiken: een generatie die is opgegroeid met podcasts. Of Giel zelf ook weer te horen is, weet hij nog niet.