Staatssecretaris verstrengt regels veiling

Staatssecretaris verstrengt regels veiling

Staatssecretaris Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap draait de duimschroeven aan voor twee van de kavels die geveild zullen worden. Zo moet op de kavel waar nu 100%NL uitzendt, vanaf september een zender te horen zijn die na de veiling 50 procent van de tijd Nederlandstalige muziek draait. Daarnaast moet er 20 procent Europese producties te horen zijn.

Eerder deze week kwam Uslu ook al met nieuwe regels rondom de kavel waarop een nieuwszender moet komen. Die zender zal minimaal 70 procent van de tijd nieuws moeten brengen. Dat schrijft de minister in de beantwoording van vragen van de Tweede Kamer. De Kamer wil voorkomen dat er nog meer muziekzenders bijkomen, en wil daarom strenge regels voor de nieuwe zenders. En die zijn er dus gekomen.

De veiling moet zeker 73 miljoen euro opbrengen, is de verwachting. De beperkingen voor de radiozenders gelden alleen van 07.00 uur ‘s ochtends tot 19.00 uur ‘s avonds. De beperkingen moeten nageleefd worden, omdat de zenders anders een boete kunnen krijgen of de vergunning weer ingetrokken kan worden.