FM-veiling begonnen: wat betekent dat?

FM-veiling begonnen: wat betekent dat?

De Nederlandse FM-veiling is dinsdag 4 juli begonnen. En dat belooft spannende tijden voor de landelijke radiostations. Behouden ze hun FM frequenties, moeten ze verhuizen, of is hun tijd op FM geteld?


In Nederland zijn er negen FM-kavels. Daarop is nu bijvoorbeeld Radio 538, Qmusic of SkyRadio te horen. Die zenders zitten nu op de schopstoel, want de frequenties die bij de kavels horen, worden opnieuw verdeeld. Het kan daardoor zijn dat zenders van frequentie moeten wisselen, of dat ze straks helemaal niet meer te horen zijn.


Waarschijnlijk bieden Radio 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Qmusic, 100% NL, SLAM!, Sublime en BNR Nieuwsradio gewoon weer mee om hun plekje te behouden. Maar dat is niet zeker, want de overheid maakt niet bekend wie er meedoet aan de veiling. Zo gaan er geruchten dat ook het Duitse Bauer Media en het Engelse Global een bod willen uitbrengen, of landelijke zenders willen opkopen.


FM is nog altijd belangrijk in Nederland. Zo’n 54 procent van de radioluisteraars luistert nog via FM. Zonder een FM-frequentie zijn de landelijke zenders aangewezen op DAB+ of het internet, waar ze fors minder luisteraars zullen vinden. Daarmee zouden ook de inkomsten flink terug kunnen lopen. De laatste veiling vond in 2023 plaats. Dit jaar moet de veiling minimaal 73 miljoen euro opleveren, maar de overheid gaat uit van biedingen die samen zo’n 200 miljoen euro in het laatje moeten brengen.


Eind juli weten we welke zenders vanaf september op de FM te horen zijn. De exacte datum is nog niet bekend.