Fons van Westerloo: ‘Bieden op FM-frequenties gevaarlijke gok’

Fons van Westerloo: ‘Bieden op FM-frequenties gevaarlijke gok’

Fons van Westerloo vindt het meebieden op FM-frequenties ‘een gevaarlijke gok’. De oud RTL-directeur zegt dat in De Telegraaf. Hij wijst erop dat FM-frequenties steeds minder waard worden door de komst van gratis digitale radio.


Op 4 juli start de veiling van negen landelijke commerciële FM-kavels. Het is de eerste grote verdeling sinds 2003. Bestaande radiostations kunnen hun frequenties kwijtraken. Bij de veiling gaat het om wie het meeste biedt, en niet om een beauty contest, zoals in andere landen vaak het geval is.


Van Westerloo zegt dat de radiomarkt de afgelopen twintig jaar enorm is veranderd. Werden er in 2003 nog tientallen miljoenen geboden voor een kavel, in 2023 zal de realiteit weerbarstiger zijn. In 2003 werd namelijk vooral via FM geluisterd. Tegenwoordig gebeurt dat steeds meer via DAB+ en internet. Daarom noemt hij biedingen op FM-frequenties ‘een gevaarlijke gok’. Fons van Westerloo zegt dat de minister aanzienlijke bedragen wil zien. Hij vreest dat mediabedrijven dat geld nooit kunnen terugverdienen.