Candlelight Radio, Timur Perlin en VRT zoekt nieuw talent

Candlelight Radio,  Timur Perlin en VRT zoekt nieuw talent

Het radionieuws van deze week: Candlelight Radio gaat online verder, Timur Perlin twee maanden lang op JOE en Ondertussen in België: de VRT zoekt nieuw talent


Candlelight Radio van Jan van Veen was al enige tijd online te beluisteren, en blijft dat ook in de toekomst. Dat heeft Rob Korver van de radiozender gezegd tegen het ANP. Jan van Veen overleed de afgelopen week op 79-jarige leeftijd. Korver houdt het station draaiende, als eerbetoon aan Jan.

Op Candlelight Radio blijft romantische muziek te horen, en hier en daar hoor je sporadisch gedichten. Elke maandagavond is er een speciale uitzending, die alleen maar uit oude gedichten van luisteraars bestaat. Volgens Korver liggen er nog voor jaren gedichten op de plank.

Jan van Veen is de man met de kenmerkende stem en manier van voordragen van gedichten. Hij deed dat al vanaf de jaren 60 op zeezender Radio Veronica, maar ook op Radio 3, Sky Radio en 100% NL. In 2005 maakte Jan een korte terugkeer op NPO Radio 5. Vanaf 2020 was hij te horen bij Easy FM in Almere, en nu dus nog uitsluitend online. Jan is niet meer, maar zijn iconische stem en gedichten zullen middels Candlelight Radio niet vergeten worden.

Timur Perlin twee maanden lang op JOE

Timur Perlin is de komende twee maanden nog te horen op JOE, tussen 10.00 uur en 13.00 uur. Hij vervangt daarmee Dennis Ruyer, die al afscheid van het station nam voor goed en wel begonnen te zijn. Dennis besloot toch bij zijn oorspronkelijke liefde Radio 538 te blijven. Dat was een forse tegenslag voor JOE, het nieuwe radiozusje van Qmusic. Op JOE hoor je uitsluitend muziek uit de jaren 70, 80 en 90.

JOE trommelde na het afhaken van Dennis Ruyer al snel Timur Perlin op. Door een vakantie was dat van korte duur, maar nu zal Timur dus voor langere tijd te horen zijn. Hij nam in oktober afscheid van NPO 3FM, waar hij dagelijks de lunch verzorgde. Toen hij afscheid nam, vertelde hij dat hij ‘weer een stap moest zetten om z’n leven een nieuwe, grote of kleine richting te geven’. Voor Timur was toen nog niet duidelijk dat hij bij JOE terecht zou komen.

Of Timur uiteindelijk een vast onderdeel van de programmering wordt, is nog niet duidelijk. Maar in elk geval zullen we hem dus de komende twee maanden tussen 10.00 en 13.00 uur horen op JOE.

Ondertussen in België: de VRT zoekt nieuw talent

De VRT is op zoek naar nieuw talent. Ieder jaar stelt de omroep zich open voor nieuw radiotalent, dit jaar tot en met 25 februari. Op de zogenoemde talentendagen ontvangt de VRT de radiopresentator van de toekomst. De publieke omroep in Vlaanderen is op zoek naar radiomakers voor onder meer de jongerenzender MNM en Studio Brussel.

In 2022 was Manu Van Acker de belangrijkste ontdekking op de radiotalentendagen. Hij moest daarvoor een stemtest doen en begon aan een intensief traject. Gedurende de zomer werd hij opgeleid en maakte hij veel oefenuitzendingen. Uiteindelijk werd Manu goed genoeg bevonden door de VRT en mocht hij zijn opwachting maken bij de VRT.

Nu wil de VRT een nieuwe Manu Van Acker vinden, en maakt daarvoor reclame op de vacaturepagina. Er zijn aparte oproepen voor Studio Brussel en MNM, maar in de praktijk gaan geïnteresseerden door dezelfde selectieprocedure. De eerste stap is het maken van een filmpje van 60 seconden, waarin het radiotalent zichzelf op een creatieve, maar korte manier voorstelt.