Sophie Hijlkema stopt, Marieke Elsinga zwanger, lokale omroepen wil op DAB+

Sophie Hijlkema stopt, Marieke Elsinga zwanger, lokale omroepen wil op DAB+

Het radionieuws van deze week: Sophie Hijlkema stopt met weekendochtendshow op NPO 3FM, Marieke Elsinga is opnieuw zwanger en Ruim 90 procent van lokale omroepen wil op DAB+

Sophie Hijlkema stopt met weekendochtendshow op NPO 3FM

Sophie Hijlkema is gestopt met haar weekendochtendshow op NPO 3FM. Ze maakte afgelopen weekend samen met Mart Meijer voor de laatste keer haar uitzending. Mart gaat wel gewoon door met het programma, dat van 07.00 uur tot 10.00 wordt uitgezonden op zaterdag en zondag.


Sophie gaat binnen NPO 3FM iets anders doen. Wat dat precies is, mag ze nog niet zeggen. Ze benadrukt dat ze wel gewoon bij NPO 3FM blijft. Mogelijk verhuist ze naar een andere plek in de programmering. Dat heeft mogelijk te maken van het vertrek van Jorien Renkema, die nu nog elke werkdag tussen 10.00 en 13.00 is te horen. Zij vertrekt binnenkort naar Qmusic. Daar maakt ze dan in het weekend een programma.


Sophie & Mart was als weekendochtendshow zo’n anderhalf jaar te horen. Naar verwachting komt NPO 3FM binnenkort met de nieuwe programmering.

Marieke Elsinga is opnieuw zwanger

Marieke Elsinga krijgt een tweede kind. Ze is opnieuw zwanger. Dat vertelde ze woensdag in de ochtendshow op Qmusic. Ze is al moeder van Jip, en nu krijgt Jip dus zusje erbij, vertelt Marieke op Qmusic. Volgens de presentatrice begrijpt Jip er niet veel van, maar geeft hij haar af en toe een kusje op de buik.


Het tweede kind van Elsinga wordt in augustus verwacht. In de uitzending vertelde ze erg blij te zijn, maar soms ook een somber gevoel te hebben. Door de vermoeidheid en misselijkheid heeft ze ‘belabberde weken’ achter de rug, zegt ze zelf. Marieke heeft sinds 2020 een relatie met Sander en woont met haar gezin in Amsterdam.

Ruim 90 procent van lokale omroepen wil op DAB+

Onder lokale omroepen is veel belangstelling om uit te zenden via DAB+. Meer dan 200 lokale omroepen hebben een aanvraag gedaan om uit te mogen zenden via digitale etherradio. Dat komt neer op zo’n 90 procent van alle lokale omroepen die we op dit moment hebben. Dat blijkt uit de gegevens van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.


Voor de lokale omroepen is een landelijk dekkend netwerk beschikbaar. Deze bestaat uit 57 lokale allotments. De omroepen mogen tot 1 september 2025 hun eerste uitzendingen starten. De vergunningen lopen door tot 1 september 2030.


Per allotment zijn er 18 vergunningen te vergeven. Daarmee komt het totaal op 1026 vergunningen. Er blijven dan nog 800 vergunningen over voor commerciële lokale omroepen.