Plan: lokale omroepen worden streekomroepen

Plan: lokale omroepen worden streekomroepen

Het mes gaat in het aantal lokale omroepen in Nederland. Staatssecretaris van Media Uslu wil het aantal omroepen terugdringen naar pakweg 80 grotere streekomroepen. Nu zijn er nog 240 kleine lokale omroepen. Volgens Uslu is het op deze manier onmogelijk om een journalistieke functie uit te oefenen.


Lokale omroepen hebben als functie dat ze de onder meer de lokale politiek controleren en fungeren als waakhond van de lokale samenleving. Met 240 versplinterde omroepjes is dat volgens Uslu ‘niet realistisch’. Sinds 2016 doen omroepen al hun best om streekomroepen te vormen, maar ze komen maar moeilijk van de grond. Uslu wil dat er nu vaart wordt gemaakt. Daarom worden de omroepen verplicht om te gaan fuseren.


Met minder lokale omroepen wordt er ook minder geld uitgegeven aan subsidie. De radio omroepen hebben nu nog recht op een vast bedrag per inwoner van de gemeente waarin deze actief is. Uslu wil dat niet meer de gemeente, maar het Rijk subsidie gaat verlenen.


Daarnaast wordt zestien miljoen euro per jaar uitgetrokken om de basis van de nieuwe streekomroepen te verstevigen. Dat geld moet dan niet gaan naar nieuwe studio’s en muziekprogramma’s, maar naar journalistieke programma’s. Het geld moet dus naar professionele journalisten gaan.


Lokale omroepen worden straks verplicht om met elkaar samen te gaan. Volgens Uslu zorgt dat ervoor dat omroepen meer slagkracht krijgen en zich ‘journalistiek onafhankelijker’ kunnen opstellen.