Zo luister je naar je favoriete radiozenders als je in het buitenland bent

Zo luister je naar je favoriete radiozenders als je in het buitenland bent

Je bent op vakantie in de Verenigde Staten, genietend van je favoriete radiozenders. Plotseling kun je er niet meer naar luisteren. Waarom? En nog belangrijker, wat kun je eraan doen? In dit artikel vind je een overzicht van de populairste manieren om in het buitenland naar muziek te luisteren. Het kan zijn dat je moet kijken naar een VPN, een proxyserver, of een andere manier om regionale beperkingen te omzeilen.

VPN

Eén van de belangrijkste redenen waarom je in het buitenland niet naar Nederlandse radiozenders kunt luisteren, is de regionale blokkade. Door het inschakelen van VPN Nederland kun je deze blokkade heel eenvoudig omzeilen. Als je verbinding maakt met een VPN-server, is alleen het IP-adres van deze server zichtbaar. Selecteer je de Nederlandse server, dan lijkt het voor de websites die je bezoekt net alsof jijzelf ook in Nederland bent. Dit geldt natuurlijk ook voor VPN-servers in andere landen. Ben je bijvoorbeeld in Brazilië en maak je verbinding met een VPN-server in Frankrijk? Dan bevind je je voor de buitenwereld gewoon in Frankrijk.

Een VPN is dus een hele makkelijke manier om overal ter wereld naar je favoriete radiozenders te luisteren. Maar een VPN biedt nog meer voordelen. Het beschermt je namelijk ook tegen malware en hackers. Alle gegevens die je via een VPN-verbinding verstuurt, worden gecodeerd. Ze zijn daardoor niet meer te lezen door derden. En omdat je het IP-adres van de gekozen VPN-server gebruikt, zijn de gegevens ook niet meer te herleiden naar jou.

Proxyserver

Je kunt regionale blokkades ook omzeilen door gebruik te maken van een proxyserver. Je maakt dan verbinding met een andere computer, de proxy. Deze maakt op zijn beurt weer verbinding met de website die je wil bezoeken. Er zijn verschillende proxyservers. Een web proxy maakt een kopie van de gevraagde website, oftewel een cache. Daarnaast heb je proxies die variëren naargelang de anonimiteit die ze jou als gebruiker bieden. Bij een transparante proxy blijft jouw eigen IP-adres zichtbaar. En bij een proxy met hoge anonimiteit kun je op het internet surfen, zonder dat jouw identiteit kenbaar wordt gemaakt.

Apps

Er zijn ook verschillende apps die je op je telefoon, laptop of iPad kunt installeren. Voorbeelden hiervan zijn TuneIn Radio en Radio Nederland. Als je via een app naar een radiozender wil luisteren, zul je hiervoor wel gebruik moeten maken van je databundel. Een uur naar de radio luisteren komt dan neer op zo’n 28 tot 60 MB, afhankelijk van de geluidskwaliteit. Als je een datalimiet hebt of kosten moet betalen voor roaming, kan dit een minder geschikte optie zijn. Het voordeel van deze apps is dan weer wel dat je keuze hebt uit honderden of zelfs duizenden radiozenders wereldwijd.

Niet alle apps zijn beschikbaar voor alle apparaten. Let er dus goed op de app alleen beschikbaar is voor de iPhone, zoals Radio Nederland, of voor zowel Android als IPhones, zoals TuneIn Radio.

DAB+

DAB staat voor Digital Audio Broadcastingnetwerk. Het is een zogenaamde digitale radio, waarbij je met een antenne radio-uitzendingen via de ether kunt ontvangen. Het gaat om zowel digitale radiozenders als om reguliere FM-zenders. Het voordeel van een DAB+ is dat je geen gebruik hoeft te maken van je databundel. Een DAB+ radio is een apart apparaat, dus je gebruikt het los van je telefoon of laptop. De geluidskwaliteit is doorgaans heel goed en je kunt radiozenders makkelijk terugvinden omdat ze op alfabetische volgorde staan. Het nadeel is wel dat je alleen die zenders kunt ontvangen die binnen het bereik van de antenne liggen.

Internetradio

Een internetradio wordt ook wel een WiFi-radio genoemd. Het verschil met de DAB+ is dat je geen antenne nodig hebt, maar wel een stabiele internetverbinding. Ook dit is een zelfstandig apparaat, dat je kunt koppelen aan je smartphone of laptop. Het voordeel is dat je met een internetradio overal in huis kunt luisteren naar muziek. Je hoeft alleen het apparaat te verplaatsen. Met een internetradio kun je rond de 13.000 radiozenders ontvangen. Maar je kunt er ook gewoon muziekbestanden op je laptop of pc mee afspelen. Een internetradio is minder geschikt voor het luisteren naar Nederlandse radiozenders in het buitenland.