Qmusic nieuwe partner NOC*NSF

Qmusic nieuwe partner NOC*NSF

Qmusic is de nieuwe partner van de koepelorganisatie NOC*NSF. Tijdens de Olympische Spelen zal Qmusic verslag gaan doen van de sportprestaties van TeamNL. Daarmee zet NOC*NSF de samenwerking met Radio 538 na twintig jaar stop.

Volgens NOC*NSF is Qmusic een goede keus, omdat het een ‘prachtig, vernieuwend radiostation is, dat al geruime tijd een grote, vaste, maar nog steeds groeiende, groep luisteraars aan zich te weet te binden’.

Tijdens de Winterspelen mogen er geen Nederlandse fans in Peking aanwezig zijn. De verspreiding van de gebeurtenissen via de radio wordt door NOC*NSF gezien als een ‘enorme meerwaarde’.

Naast het verslaan van de Winterspelen zal Qmusic het hele jaar door content maken met de sporters van TeamNL. Wat dat precies zal inhouden, wordt later bekendgemaakt.

BNR Nieuwsradio begint nieuwe nieuwspodcast

BNR Nieuwsradio is begonnen aan een nieuwe podcast. De podcast wordt bijna dagelijks uitgebracht. Van maandag tot en met donderdag uploadt de nieuwszender een nieuwe aflevering van ‘De Nieuwsdag’. Mark Beekhuis en Talitha Muusse zijn de presentatoren.

Met ‘De Nieuwsdag’ verdwijnt ‘Newsroom’. Mark Beekhuis maakte die podcast vier jaar lang onder de vlag van BNR Nieuwsradio en het Financieel Dagblad. Daarmee was het een van de eerste dagelijkse nieuwspodcasts van het land.

In ‘De Nieuwsdag’ gaan Beekhuis en Muusse in dieper in op de verhalen uit het FD. Analyse en observatie zijn de twee steunpilaren voor de podcast. Voor Talitha Muusse betekent de nieuwe podcast een overstap van de NPO naar BNR.

Politieke partijen 54 uur op de radio

In het komende jaar zullen er 54 uur boodschappen van politieke partijen op de radio te horen zijn. Dat heeft het Commissariaat voor de Media besloten. De hoeveelheid zendtijd is gelijk voor iedere politieke partij. De voorwaarde is dat er bij de laatstgehouden verkiezing van de leden van de Tweede of Eerste Kamer der Staten-Generaal een of meer zetel(s) zijn verworden.

De zendtijd voor politieke partijen is te horen van zondag tot en met vrijdag op NPO Radio 5, van 00.02 uur tot 00.22 uur. De 17 politieke partijen krijgen elk 19 spots van 10 minuten op de radio. Van 8 juli tot 4 september zijn er geen uitzendingen van politieke partijen, evenals van de kerst tot en met oud en nieuw.

We kennen in Nederland de zendtijd voor politieke partijen vooral van de televisie. Ook dit jaar zullen er op TV weer spots worden uitgezonden van de landelijke politiek. Daarmee zijn de partijen op zowel radio als televisie vertegenwoordigd.

Rel in radioland: Michiel Veenstra uit jury Marconi Awards

Een rel in de Nederlandse radio-industrie: Michiel Veenstra stapt uit de jury van de Marconi Awards. Dat doet hij omdat de organisatie van de Gouden RadioRing in de reglementen had opgenomen dat een programma alleen genomineerd kan worden als deze wordt uitgezonden via FM of open kabel. De zender van Veenstra, KINK, voldoet niet aan die voorwaarden. Daardoor kon het niet meedingen nar de radioprijs.

Volgens AvroTros, die de RadioRing-gala organiseert, was de kritiek terecht. Daarom is de regel aangepast. Nu moet het programma tenminste in de top 200 best beluisterde programma’s van het Nationaal Luister Onderzoek staan. Daardoor zijn ook ‘Vitamine K’ en ‘Kink Workflow’ genomineerd.

Veenstra vindt het niet genoeg en stapt nu ook uit de jury van de Marconi Awards, die op hetzelfde gala als de RadioRing worden uitgereikt. Hij heeft naar eigen zeggen ‘geen zin om bij die uitreiking gezellig in de zaal te gaan zitten’, zegt hij tegen het AD.

Niet alleen KINK is teleurgesteld in de RadioRing. Ook FunX kwam oorspronkelijk niet voor nominatie in aanmerking. Daarop insinueerde FunX-DJ Tannaz Hajeby dat de organisatie niet divers is en FunX uitsluit vanwege de culturele achtergrond van de zender: ‘Veel plezier met jullie witte ring’, schrijft ze op Twitter.