Nostalgie nieuw online en op DAB+

Nostalgie nieuw online en op DAB+

En ook deze week: Radiopresentator Jan Steeman overleden, Hoogendoorn en Van der Lende naar Veronica & ‘Through The Looking Glass’ meest gedraaid in juli

Nostalgie nieuw online en op DAB+

Nederland heeft er een nieuw landelijk radiostation bij: Nostalgie. De zender is te horen op het internet en via DAB+. Het zendt uit onder de vlag van Audiohuis, een merk van NRC. Daarmee heeft Audiohuis twee zenders in Nederland in handen: het is ook eigenaar van Sublime.

Nostalgie is geen nieuw merk; het bestaat al sinds de jaren ‘80. Met de lancering in Nederland is de zender nu in 26 landen te horen, met ieder een eigen editie. In Nederland is het te horen als non-stop zender met muziek uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. De doelgroep is 35 jaar en ouder.

In België is de zender succesvol. Er zijn daar ook gepresenteerde programma’s van bekende radiomakers te horen. De zender heeft daar ook FM-frequenties. In ons land is de zender vooralsnog alleen op DAB+ en het internet te horen.

Radiopresentator Jan Steeman overleden

De voormalige radiomaker Jan Steeman is overleden. Hij werd 76 jaar. Dat meldt AVROTROS. Steeman was korte tijd ziek. Hij presenteerde voor AVROTROS verschillende programma’s, zoals ‘Arbeidsvitaminen’.

Steeman was een geliefde radiomaker. Hij bleef tot eind 2016 te horen op NPO Radio 5 met het langslopende radioprogramma ter wereld. Jan Steeman was ook bekend van ‘Het Steenen Tijdperk’.

Op NPO Radio 5 was deze week een eerbetoon te horen aan Steeman. In ‘Arbeidsvitaminen’ was muziek te horen die Jan ooit zelf geselecteerd heeft.

Hoogendoorn en Van der Lende naar Veronica

De DJ’s Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende vertrekken naar Radio Veronica. Voorheen waren ze te horen op 3FM, maar de twee laten weten na de zomer toch niet te willen terugkeren bij de publieke omroep.

Sander zal van maandag tot en met donderdag een avondprogramma maken. Frank van der Lende zal op vrijdagavond te horen zijn. De exacte tijdstippen zijn nog niet bekend. De DJ’s beginnen tegelijk met de nieuwe middagshow van Sander Lantinga, op 3 oktober.

Hoogendoorn en Van der Lende zijn al een tijdje niet meer te horen op de Nederlandse radio. In juni maakten ze hun laatste programma’s. Eerder werd bekend dat de twee te horen zouden blijven bij 3FM, maar kiezen nu toch een andere weg. Dat noemt zendermanager van 3FM, Menno de Boer, ‘jammer’. Volgens hem is er ‘lang en goed met elkaar over gesproken.’

‘Through The Looking Glass’ meest gedraaid in juli

Het nummer ‘Through The Looking Glass’ van de Nederlandse band Di-Rect is het meest gedraaide nummer van juli, op de Nederlandse radio. Dat blijkt uit data van SoundAware. De nieuwe single van Di-Rect dateert van maart dit jaar en is sindsdien flink geklommen in de hitlijsten.

Di-Rect kwam met dit nummer maar liefst 712 keer voorbij op de Nederlandse radio. De Haagse band laat daarmee bijvoorbeeld Harry Styles en Willy William achter zich. Het werd vooral vaak gedraaid op regionale en publieke stations. Op commerciële zenders werd Willy William met ‘Trompeta’ het vaakst gedraaid.

Op de regionale radio kwam Rondé met ‘Love Myself’ het meest voorbij. SoundAware houdt bij wat de regionale, nationale, commerciële en publieke stations zoal draaien. Daarbij maakt de organisatie verschil tussen Nederlandse en Vlaamse stations.