Extra geld lokale omroepen en Sublime groeit

Extra geld lokale omroepen en Sublime groeit

Ook deze week: Technici FunX mishandeld op awardfeest

Extra geld voor lokale omroepen

Lokale omroep krijgen extra geld. Het gaat om een bedrag van in totaal 11 miljoen euro. Met dat geld wil de overheid dat omroepen zich professionaliseren, en zich er van verzekeren dat ze onafhankelijk blijven. De onderzoeksjournalistiek krijgt 2,4 miljoen euro om diepgravende journalistieke producties te kunnen maken. Ook moeten er nieuwe onderzoeksjournalisten worden opgeleid. Dat maakte staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media bekend.

Publieke omroepen zijn nu nog afhankelijk van de financiering van hun gemeente. Die middelen blijken vaak onvoldoende. Dat zorgt volgens de staatssecretaris voor een rem op de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de lokale omroepen. Daarom maakt de staatssecretaris nu meer geld vrij voor lokale omroepen.

Dit jaar komt er 6,5 miljoen euro beschikbaar voor lokale omroepen om journalisten in dienst te nemen en medewerkers te trainen. Daar komt nog 3 miljoen bij voor de omroepen om hun diensten digitaal aan te bieden. Ook stelt het kabinet middelen beschikbaar voor vernieuwende journalistieke projecten van lokale media.

Met het geld is duidelijk geworden dat het kabinet inzet op journalistiek, en journalistieke programma’s. Daarmee is er steeds minder ruimte voor omroepen die alleen muziekprogramma’s uitzenden.

Technici FunX mishandeld op awardfeest

Twee technici van de radiozender FunX zijn mishandeld op hun eigen awardshow. Vorige week donderdag werden de FunX Awards gehouden. Na afloop zijn de medewerkers mishandeld door een rapper van de groep Broederliefde. Naar verluidt gaat het om Melvin Silberie, maar dat wil de politie niet bevestigen. Wel zegt de politie dat er op die avond een 28-jarige Rotterdammer is opgepakt.

FunX reikte de awards uit in Afas Live. Na afloop van het awardfeest zou er onenigheid zijn ontstaan tussen een rapper en de technici. Uiteindelijk liep dat uit op mishandeling, zegt de NPO.

In het Parool vertelt een woordvoerder dat het gaat om twee technische medewerkers, die specifiek voor het evenement werkten. De NPO geeft aan dat de organisatie nauw contact met de medewerkers houdt. Het gaat onderhand weer beter met hun gezondheid. De rapgroep Broederliefde wilde in de krant niet reageren. Het management was dan ook niet bereikbaar voor commentaar.

Sublime groeit door overname Mediahuis

De radiozender Sublime groeit dankzij de overname door het Belgische Mediahuis in 2020. Dat stelt interim-programmadirecteur Sander de Heer. De Heer werkte eerder bij de zender, en trekt in de podcast ‘Dit was de Radio’ een vergelijking tussen nu en drie jaar geleden: ‘Drie jaar geleden kon het allemaal net niet. Je kunt niet opboksen tegen de grote jongens’, vertelt De Heer.

Volgens de interim-programmadirecteur is het noodzakelijk om Mediahuis of DPG aan de zijde te hebben. Nu de radiozenders in Nederland ruwweg zijn opgedeeld in de NPO, Talpa Network, DPG Media en Mediahuis, moet Sublime er hard aan trekken om te overleven.

Doordat Mediahuis de radiozender inlijfde, is er nu meer mogelijk, zegt Sander de Heer in de podcast. Hij doelt daarmee niet alleen op grotere budgetten, maar ook op de professionaliteit, kennis en impact. Zo kan de radiozender voor het nieuws gebruikmaken van journalisten van de NRC en De Telegraaf, die onder hetzelfde concern vallen.

Sander de Heer was zelf lange tijd te horen op Radio 2, maar hij gaat geen programma maken bij Sublime. Naar eigen zeggen zijn er ‘al te veel witte mannen op de radio’, stelt hij in de podcast.